Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla polislere yönelik yapılan operasyonla gözaltına alınan polisler, mahkemeye sevk edildi. Polislerin avukatı Reşat Bozkurt, “Müvekkillerimiz daha gözaltına alınmadan kimlerin gözaltına alınacağı, kimlerin tutuklanacağı belliydi. Sadece bir tiyatro var, biz de bu tiyatroyu seyrediyoruz.” dedi.

Van merkezli olarak 9 ilde polislere yönelik gerçekleştirilen operasyonla gözaltına alınan polisler, savcılıktaki işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edildi. 12 polis tutuklanma talebiyle, 6 polis ise adli kontrol istemiyle mahkemeye sevk edildi. Polislerden biri ise gözaltına alındığı Manisa’da serbest bırakıldı. Müvekkillerinin savcılıkta ifade verme sırasında bir dizi hukuksuzluk yaşandığını belirten avukatlar, basın açıklaması yaptı. Polislerin adliye bahçesinde basın açıklamasına izin vermemesi üzerine, avukatlar yolun kenarında açıklama yapmak zorunda kaldı. Açıklamaya, gözaltındaki polislerin aileleri ve duyarlı vatandaşlar da destek verdi.

Polis avukatlardan Mehmet Reşat Bozkurt, gözaltına alınan polislerin, IŞİD’e ve El Kaide’ye operasyon yapan polisler olduğunu belirterek, “Ne yazıktır ki 15 Haziran sabahı 19 vatan evladı polisimiz, meslektaşları tarafından kaçma şüphesi olma iddiasıyla gözaltına alındı. Hafta sonu iki gün boyunca, müvekkillerim özgürlüklerinden mahrum bırakılarak sanki bir terörist gibi terörle mücadele nezarethanesinde tutuldular. Ne yazıktır ki savcı, 'uzlaşmak istiyor musunuz' gibi bir soru sordu. Ne saçmadır ki hem örgüt kurmak gibi saçma bir ithamla yargılıyorsunuz, hem de 'uzlaşmak istiyor musunuz' diye soruyorsunuz. Bu da aslında savcının dosyayla ne kadar alakasız olduğunu gösteriyor. Sipariş bir operasyon, adrese teslim bir operasyon. Arkamızda bir adalet sarayı var ama burada adalet dağıtılmıyor. Savcı hakimler maalesef postacılık yapıyorlar. Başka yerden gelen kararları savcılar bize tebliğ ediyorlar. Bu kararlar savcıların kararları değil.” ifadelerini kullandı.

“Müvekkillerimiz daha gözaltına alınmadan kimlerin gözaltına alınacağı, kimlerin tutuklanacağı belliydi.” diyen Bozkurt, “Sadece bir tiyatro var, biz de bu tiyatroyu seyrediyoruz. Bir yıl boyunca müfettişler tarafından müvekkillerimin yazıştığı tüm raporlar didik didik edildi. Müfettişler hiçbir delile ulaşamadığından tüm işlemlerin hukuka ve kurallara uygun olarak yapıldığını itiraf ettiler. Buna rağmen sorguda müfettişler tarafından tutulan tutanakta müvekkillerimize iftira atılmak isteniyor. Yapılanların ne kadar hukuksuz olduğu ortada.” şeklinde konuştu.

'HİÇBİR SOMUT BİLGİ YOK TAMAMEN SOYUT KAVRAMLAR'

Uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddia edilen şahıslar tarafından gözaltındaki polislere iftira atıldığını belirten Avukat Bozkurt, “Sırf bu iftiradan dolayı bugün gözaltına alıyorlar. Böyle bir durumda polisler, askerler, kamu görevlileri burada nasıl görevlilerini yapabilecekler? Hiçbir somut bilgi yok, tamamen soyut kavramlar. 'Siz paralelcisiniz' diye ithamlar yapılıyor ve artık tamamen terörist gibi davranıyorlar. Müvekkillerimize iftira atanları en yakın zamanda adaletin huzuruna çıkaracağımızı herkes bilsin. Belli ki bu operasyon birilerini rahatsız etmiştir. Burada amaç dinleme, uyuşturucu falan değil. 'Siz neden IŞİD’e operasyon yaptınız?' budur, başka amaç yok. O gün bugündür müvekkillerimiz birçok hukuksuzluğa maruz kaldılar. Son olarak herhangi bir delil ortaya koymaksızın bir suç olarak ortaya koyduklarını görüyoruz. Müvekkillerimizin adaletin tecelli edeceğine inançları tamdır.” diye konuştu.

'KİN ÜZERİNDEN BİR SİYASET YAPILIYOR'

Avukat Mehmet Reşat Bozkurt, “Bu soruşturmanın adı nedir; 'Sen, neden işini yaptın? Sen, çocuklarımızı zehirleyen adamları neden tutukladın? Sen, Kuzey Irak, IŞİD bölge sorumlusunu neden tuttun? 120 kilo uyuşturucu ile yakalanan kamu görevlisini neden tuttun?' Biz bunu kamuoyu aracılığı ile tüm Türkiye’ye duyuruyoruz. İllegal gayri meşru tüm örgütlere mükemmel operasyonlara katılmış, sivil ve sivil olmayan kamu görevlisinin canını kurtarmış. Biz şu an rahat bir adım atabiliyorsak onların sayesinde. Bu insanların çoğu buraya gönüllü olarak geldi. İnsanlar doğuya geldiklerinde bir türlü torpil ayarlayarak gelemeyen insanlar. Müvekkillerimizin çoğu buraya gönüllü gelip, burada hizmet vermiştir.” dedi.

'MAHKEME KURALLARINA UYARSANIZ YERALTI GÖRÜNÜYORSUNUZ'

Operasyonlarda gözaltına alınan 19 polisin dosyasıyla ilgili bilgi veren Avukat Bozkurt, “Dosyada 19 polisten zaten bir tanesi Manisa’da serbest bırakılmıştı. 18 kişi buradaydı. 6 kişi adli kontrol talebiyle, 12 kişi de sulh ceza mahkemesine tutuklama talebiyle sevk edildi. Müvekkillerimiz bu dosyada mahkeme kurallarına uydukları için yargılanıyor. Şu anda yeni Türkiye’de mahkeme kararlarını yok saymak meşru görülüyor. Mahkeme kurallarına uyarsanız yeraltı görünüyorsunuz. Herkes dua etsin, bu zulme kimse sessiz kalması. Bu zulmü yapanlar da bir gün adalet karşısına çıkacaktır. Maalesef gözaltında olan bir müvekkilimize bir polis tarafından yumruk atıldı, darp edildi. Bunu bir polis yapıyor arkadaşlar. Üzerinde hiçbir şey yokken. Ülkemizin rejimi şu anda kin rejimidir. Kin üzerinden bir siyaset yapılıyor. Arkamızda gördüğünüz bir adalet yok. Saray'ı silin, 'Saray Adaleti' var arkamızda.” ifadelerini kullandı.