Poyrazköy davasında mütalaasını mahkemeye sunan savcı, tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Poyrazköy davasında duruşma savcısı Sezai Öztürk, mütalaasını mahkemeye gönderdi. Poyrazköy, amirallere suikast, Kafes, ÇYDD ve ÇEV üyelerinin de yargılandığı davaların birleştiği davada 83 sanık hakkında da beraat istendi.

Savcı Öztürk, Adli Tıp Kurumu’nun son raporuna göre bazı dijital delillerde hayatın olağan akışına aykırı durumların belirlendiğini kaydetti.

Genelkurmay Başkanlığı askeri savcılığınca asker olan sanıklar hakkında TSK bünyesinde illegal yapılanma iddiaları ile ilgili olarak soruşturma yapıldığını belirten savcı, 14 Nisan 2015 tarihli askeri savcılığın kararında bu kişiler hakkında delil bulunmadığından takipsizlik verildiğini ifade etti.

Sanıkların soruşturma ve yargılama aşamasındaki savunmalarında suçları kabul etmediklerini hatırlatan savcı Öztürk, “Böylece yukarıda izah edildiği üzere sanıkların üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair somut, objektif herhangi bir delil bulunmadığı, soruşturmada ele geçen dijital delillerin güvenilirliği bulunmadığından hükme esas alınamayacağı, ihbarın ise tek başına mahkumiyet hükmüne gerekçe olamayacağı anlaşılmıştır.” dedi.

Savcı, emekli koramiraller Ahmet Feyyaz Öğütcü, Kadir Sağdıç, emekli tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar, emekli Binbaşı Levent Bektaş, eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer’in de aralarında bulunduğu 83 sanık hakkında “Ergenekon silahlı terör örgütü yöneticisi ve üyesi olmak, patlayıcı madde bulundurmak, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek” suçlarından beraat kararı verilmesini istedi. Savcı, sanıkların iddia edilen suçları işlemedikleri kanaatine varıldığını kaydetti.

Sanık Sadettin Doğan'ın ise vefat ettiği için hakkındaki davanın düşürülmesi talep edildi.

Poyrazköy davası Poyrazköy’de yapılan kazılarda mühimmat ele geçirilmesiyle başlamıştı. Daha sonra amirallere suikast, Kafes eylem planı, ÇYDD ve ÇEV yöneticilerine yönelik soruşturmalar neticesinde açılan davalar da bu dosya ile birleştirilmişti.

Poyrazköy’de ki kazılarda 15 adet dolu lav silahı, 6 adet boş lav silahı, 14 adet el bombası, 24 adet el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde, çok sayıda farklı amaçlı bomba ve fişek bulunmuştu.