Ege Üniversitesi’nde Ege Onkoloji Günleri devam ediyor. "Kanserde Beslenme ve Destek Tedavi" sempozyumu kapsamında düzenlenen “Çevre Sorunları ve Kanser” konulu panelde konuşan Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Termik santraller büyük bir tehlike saçıyor. Hava kirliliğinde dolayı bir yılda ölen 50 milyon insanın yüzde 4-5’i, hava kirliliğinden dolayı yaşamını yitiriyor. Türkiye’de ise bu yüzde 10’dur.” dedi.

Hava kirliliği konusunda bilgi veren Prof. Dr. Haydaroğlu, 1950’lerden sonra büyük şehirlerde kanıtlandığını belirtti. Hava kirliliği yüksek olan bölgelerde yaşayan insanların ömürlerinin daha kısa olduğunu söyledi. Haydaroğlu, hava kirliliğine başta termik santralleri olmak üzere birçok sanayi sisteminden çıkan zehirli dumanların sebep olduğunu ifade ederek, “ABD’de her yıl 24 bin kişi, termik santrallerin atmosfere yaydığı partiküllerin etkisi nedeniyle zamansız ölmektedir. Bu ölümlerin çoğu, akciğer kanserinden dolayı oluyor.” dedi. Küresel ısınmanın da kansere yol açtığını söyleyen Ayfer Haydaroğlu, “Sürekli fosil yakıtların kullanılması, küresel ısınmaya neden oluyor. Güneşten gelen zararlı ışınların, süzülüp bize ulaşması lazım fakat küresel ısınmadan dolayı süzülmeden ulaşıyor. Bu da cilt kanserine neden oluyor.” diye konuştu. Su temizliğinin insan sağlığı acısından büyük bir önem teşkil ettiğine fakat derelerin ve barajlarının kimyevi atıklarla kirletildiğine dikkat çeken Haydaroğlu, “Özellikle endüstriyel maddelerinin su ile temas etmesi, insan yaşamı acısından tehlike saçıyor.” diye konuştu. Toprağın yapısına doğal olmayan maddelerin katılmasının toprak kirliliğine sebep olduğunu belirterek, burada yetişen sebze ve meyvelerin de kansere kadar yol açabileceğine dikkat çekti.

'SU KAYNAKLARININ KORUNMASI İÇİN İYİ POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİDİR'

Hava kirliliğini azaltmak içi fosil yakıtların az kullanılmasını gerektiğini belirten Prof. Dr. Haydaroğlu, “Doğalgaz, güneş enerjisi, jeotermal enerji ve rüzgar enerjisi kullanılmalıdır. Toplu taşıma araçları yaygınlaştırılmalıdır. Yeşil alanlar arttırılmalı, orman yangınlarının önüne geçilmelidir.” dedi. Toprak kirliğinin önüne geçmek içinse verimli tarım topraklarında yerleşim ve sanayi alanları kurulmaması gerektiğini vurgulayan Haydaroğlu, “Su kirliğinin önlemek için arıtma tesisleri kurulmadır. Su kaynaklarının korunması için iyi politikalar geliştirilmeli, plan ve programlar yapılmalıdır.” diye konuştu.