Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini dört yıldan beri yürüten Prof. Dr Kadri Yıldırım, rektör yardımcılığından istifa ettiğini açıkladı. Yıldırım, 'Katılımcı demokratik üniversite anlayışının hâkim kılınacağı' ümidini yitirmesi nedeniyle istifa dilekçesini verdiğini aktardı.

Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında istifasına ilişkin bilgi verdi. 12.01.2015 tarihinde istifa dilekçesini rektörlük makamına verdiğini söyleyen Yıldırım, "Eski rektörün görevden alınması ve yerine geçici rektör atamasının yapıldığı ilk günden şimdiye kadar rektör yardımcısı olarak göreve devam etme talebine olumlu cevap vermemin en önemli nedeni, barış ve çözüm sürecine katkıda bulunan Kürdoloji'nin de daha özgür çalışmalar yapabileceği 'katılımcı demokratik üniversite' anlayışının hâkim kılınacağı ümidi oldu. Bu ümidimi şimdilik yitirdiğinden dolayı üniversitenin geneline yönelik rektör yardımcılığı görevinden istifa etmek için 12.01.2015 tarihinde dilekçesini rektörlük makamına verdim." dedi

"KATILIMCI DEMOKRATİK BİR ÜNİVERSİTE DE HİZMETE VARIM"

Üniversitede birkaç ay sonra rektörlük seçimi yapılacağını ifade eden Prof. Dr. Kadri Yıldırım, "Bu seçimden sonra yeni Türkiye perspektifiyle hiç kimsenin dilinden, kimliğinden, görüşünden, cinsiyetinden ve inancından dolayı mağdur olmayacağı katılımcı demokratik bir üniversitenin inşası” ve “çözüm sürecinin bekası” için çalışmak elzemdir. Bu inşa ve bekayı öncelemek şartıyla hangi unvan ve görevle olursa olsun, yardımlaşma ve dayanışma içerisinde birlikte çalışmaya ve katkı sunmaya hazır olduğumu ifade etmek istiyorum. Yine bilindiği gibi özellikle son iki yıldır Hükumet ile Kürt siyaseti arasında Kürt sorununu çözme ve demokratikleşme bağlamında başlatılan “barış ve çözüm süreci” halen devam ettiğini kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: "Bu sürecin sağlıklı yürümesi için sorumlu olduğum Kürdoloji birimi olarak hem hükumetimizin hem de Kürt siyasetinin elini güçlendirmek için dengeli ve objektif bir şekilde hareket ettik ve kanımca bunda başarılı da olduk. Nitekim hem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hem de Kürt siyasetinin yazılı ve sözlü teveccühleri bunu göstermektedir.” ifadelerini kullandı

"DERİN KLİKLER KÜRDOLOJİYİ GÜDÜKLEŞTİRMEK İSTEDİ"

Bazı derin odakların başarısını ve yükselmesini engelleme gayreti içerisinde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kadri Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: "Ancak bu denge ve teveccühten rahatsız olan bazı derin klikler Kürdolojiyi güdükleştirmek ve benim ilerde üniversitede söz sahibi olmamın önünü kesmek amacıyla hazırladıkları komployu hayata geçirmek için uygun bir zamanı beklediler. Üniversitemizde 'ihaleye fesat karıştırmak, örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve yolsuzluk yapmak' iddiasıyla Kasım ayında başlatılan operasyon onlar için en uygun zaman oldu ve beni de bu dosya kapsamında gözaltına aldırdılar. Bu dosya kapsamında gözaltına alınmama rağmen bu konuda bana tek bir soru bile sorulmadan sadece yüksek lisans öğrencilerinden kayıt esnasında resmi ilan metninde belirtildiği gibi vermek isteyen adaylardan alınan 50’şer lira paranın mevzuata uygunluğu ve harcandığı yerlerle ilgili sorular soruldu. Rektörlüğümüzün bilgisi dâhilinde ve son derece şeffaf bir biçimde gerçekleşen bu uygulamada Kürdoloji birimi ve şahsım olarak hesabını veremeyeceğimiz hiçbir şey yoktur. Üniversitemizde tekçi, statükocu ve vesayetçi bir anlayışı hâkim kılmak için seferber olan derin odaklar yargıyı, siyaseti, üniversiteyi ve YÖK’ü aleyhimize çevirmek için ellerinden geleni yapmışlardır. Ancak bunların tezgahları mahkeme duvarına çarptığı ve çarpacağı gibi YÖK’ün ve üniversitemizin duvarına da çarpacağından eminim. Aksi takdirde ilk gözaltı pratiğinde olduğu gibi bundan sonra da aleyhime oynanacak her oyun duyarlı çevreler ve kamuoyu tarafından beni tasfiye edip önümü kesme ve süreci baltalama planının bir parçası olarak değerlendirilecektir."

"SİYASETE GİRMEM"

Bir gazetecinin, derin klikleri açıklar mısınız? Rektörlük seçimleri için adaylığınız söz konusu mu ve Milletvekilliği seçimlerinde aday olacak mısınız? şeklindeki sorularına Prof. Dr YıldırımYıldırım, "Derin klikleri zamanı geline açıklayacağım. Rektörlük seçimleri için şu aşamada aday olacağım veya olmayacağım demeyeceğim. Zamanı geldiğinde arkadaşlarımla şu andaki rektör vekili ile yapacağım görüşmeler sonunda kararımı vereceğim. Siyaseti düşünmüyorum. Akademik kariyer benim için siyasetin üzerindedir. Milletvekilliği, hatta bakanlık teklifi dahi gelse ben akademisyenliğimi tercih ediyorum, siyasete girmem." şeklinde cevap verdi.