Atatürk Üniversitesi Türk- Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 19. yüzyılın sonlarında Anadolu'da Ermenilerin Dağlık Karabağ benzeri bir ülke oluşturmak istediklerini söyledi.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonu'nda, '1915 yılında Anadolu'da ne oldu?' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Türk Ermeni İlişkileri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürkçüoğlu, 1914-1918 yılları arasında Anadolu'da Ermeniler tarafından 519 bin sivil Müslüman Türk'ün katledildiğini söyledi. Prof. Dr. Kürkçüoğlu, Ermenilerin katliamlarda Anadolu'da kendileri için Dağlık Karabağ gibi bir bölge oluşturmak istediklerine dikkat çekerek, "Bu bir milli yara, kabul etsek de etmesek de. Biz bilimsel mücadele sürdüyoruz. Erzurum, Müslüman Türk'ün soykırımının yaşandığı şehir. Ermeniler savaşla ilgisi bulunmayan Müslüman sivil Türk halkı 1914-1918 tarihleri arasında hanharca katletti. Tam 519 bin sivil ahaliyi kaybettik. Bize sık sık diyorlardı; 'Türkler kendi tarihleriyle yüzleşsin', biz tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Bizim tarihimizde, kültürümüzde, devlet felsefemizde, gelenek göreneklerimizde ve dinimizde soykırım söz konusu değildir. Soykırım insanlık ayıbıdır." dedi.

Ermenilerin oluşturdukları düzenli ordular ile arkalarına Rusları da alarak Osmanlı ordularına saldırdıklarını anlatan Kürkçüoğlu, şunları ekledi: "Bunlardan birisi Erzurum- Van ve Mersin- İskenderun hattıdır. Doğu Anadolu'nun kaderi tıpkı Karabağ gibi. Ermeniler 19. yüzyılın başlarında Doğu Anadolu Bölgesi'nde bugünkü Dağlık Karabağ gibi bir bölgeyi kendileri için oluşturmak istedi. Ancak Türk milleti buna izin vermedi."