Uluslararası ilişkiler ve güvenlik uzmanı Prof. Dr. Sedat Laçiner, Şanlıurfa'da meydana gelen patlamanın hedefinin, Türkiye'yi Suriye'deki savaşın içine çekmek ve çatışmaları buraya taşımak olduğunu söyledi.

Suruç ilçesinde meydana gelen patlamayı değerlendiren Laçiner, şunları kaydetti: "Yapanlardan ziyade, saldırının hedefine odaklanılması gerektiğini düşünüyorum. Saldırıyı yapacak pek çok grup var. Bunları tek tek değerlendirmekten ziyade hedefe bakmak lazım. Saldırının hedefi ise benim kanaatim Türkiye'yi savaşın içine çekmek savaşı, Suriye'deki çatışmaları Türkiye'ye taşımak var. Kavgayı Türkiye sınırları içine taşımak var. Bunu böyle görmek lazım. Başından beri de zaten birkaç yıldır Suriye'yi Türkiye'ye taşıma çabası vardı. Diğer başka saldırılar da oldu. Buna da öyle bakılması gerekiyor, yoksa Türkiye içerisindeki çatışmaya dönmemeli. Saldırı zaten provokatif bir saldırı. Provokasyon yönü çok ağırlık taşıyor. Kobani ile ilgili bir toplantı esnasında, çok sayıda insanın hayatını kaybetmesini sağlayacak şekilde bomba patlatılıyor. Burada can kaybını arttırma, dehşeti arttırma çabası da var. Burada hedeflenenin toplum olduğunu, birbirine düşürmek olduğunu, Suriye'yi Türkiye'ye taşımak olduğunu görmek lazım."

'İSTİHBARAT ZAAFI DA VAR'

Toplumun sakinleştirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Laçiner, istihbarat zaafı olduğunu söyledi: "Burada PYD'ye sempatisi olanlar başta olmak üzere toplumun sakinleştirilmesi gerekiyor. Güvenlik güçlerinin de bilgi akışını doğru ve doyurucu aktarması gerekiyor. Eğer yetkililer bu akışı sağlayamazsa, temin edemezse bu bilgiler sağlıksız yollardan gelir ve insanları tahrik eder. Buna dikkat etmek lazım. İstihbarat zaafı da var. Bir yerde bomba patlıyorsa burada istihbarat zaafı yok denemez. Suruç gibi son derece hassas bir yerde bomba patlatılıyorsa bunda zaaf yoktur demek mümkün değil. Burada ihbar beklemeye de gerek yok. Bir bomba patlıyorsa bu bombayı hazırlayan var, taşıyan var ve patlatan var. Neresinden bakarsanız, birkaç kişi işin içinde. Eksikleri gidermek lazım, yoksa daha büyük saldırı ile karşı karşıya kalma riski var."