Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, AK Parti iktidarının; dünyada yaşanan onlarca felaket ve bu felaketlerden ders çıkararak nükleer santrallerini kapatma kararı alan devletlerin aksine santral kurma konusundaki inadının sürdüğünü söyledi.

Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, Japonya’da 4 yıl önce meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin yıl dönümünde AK Parti iktidarını uyardı. Sekretaryasını Elektrik Mühendisleri Odası’nın yaptığı Nükleer Karşıtı Platformu’nun düzenlediği basın toplantısında konuşan Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, Japonya’da 11 Mart 2011 tarihinde yaşanan nükleer felaketin tetikleyicisi olan deprem ve tsunamiden çok daha büyük ve acı sonuçlara yol açtığını ifade etti. Nükleer felaketin yaydığı radyoaktif maddelerin dağların doruklarına çıktığını aktaran Mungan, “Nehirlere, okyanusa karıştı, tüm canlılara geri döndürülemez şekilde zararlar verdi. Bölgedeki 3000 çocuk içinde 100’den fazlasına tiroit kanseri teşhisi kondu, üstelik felaket bitmiş de değil, sonuçları önümüzdeki 10-20 yıl içinde katlanarak etkisini hissettirmeye devam edecek.” dedi.

Nükleer santrallerin zararlarının sadece kaza riskiyle de sınırlı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Mungan, “Nükleer santrali bugün kapatıyoruz deseniz bile, binayı ve atıkları yok edemiyorsunuz. Sorunlar hep önümüzde ve gelecek yıllara miras olarak kalmaktadır. Mesela Romalılar nükleer santral kurmuş olsalardı biz hala atıklarıyla uğraşıyor olacaktık. AKP iktidarı; Dünyada yaşanan onlarca felaket ve bu felaketlerden ders çıkararak Nükleer Santrallerini kapatma kararı alan devletlerin aksine Nükleer Santral kurma konusunda inat etmeye devam etmektedir.”

İktidarın Akkuyu’da kurulması düşünülen nükleer santral için Rusya ile 15 yıl boyunca 12,35 sent/kWh üzerinden alım garantili anlaşma yaptığını dile getiren Mungan şunları söyledi: “Devlet; bu anlaşma ile başka bir ülkeye kendi topraklarında kendisine ait olmayan bir nükleer santral kurma izni vermiştir. Üstelik bu izni vermekle yetinmemiş, nükleer santralda üretilecek elektriği yüksek fiyatla satın alma garantisi de vermiştir. Bir başka deyişle enerjide dışa bağımlılığı kat kat arttırmıştır. Bu yetmezmiş gibi Sinop/ İnceburun’da kurulması planlanan nükleer santral için, Rusya ile yapılan anlaşmanın bir benzeri anlaşma; Japonya ve Fransa’ya ait şirketler konsorsiyumu ile yapılmak istenmektedir. Nükleer enerji, kirli, pahalı, atık sorunu çözülememiş, riskli bir enerji kaynağıdır. Üstelik söylenildiği gibi Nükleerden elektrik enerjisi üretmek ucuz da değildir. Ülkemizin yerli ve yenilenebilir kaynakları potansiyeli oldukça zengindir.”