Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, Samsun'un Terme ilçesinin Türkiye’nin değil dünyanın biyolojik çeşitlilik bakımından gıpta ettiği değerlere sahip olduğunu ancak başta santraller olmak üzere yanlış yatırımların bölgeyi yok etmek üzere olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Polat, "Yaşanan kirlilikten dolayı bir çok canlı Terme'yi terk etti sıra insanlarda." uyarısında bulundu.

Terme’de düzenlenen Biyolojik Çalıştayı'nda sunulan tebliğler, Terme için karanlık günlerin kapıda olduğunu ortaya koydu. OMÜ ve Terme Belediyesi işbirliği ile düzenlenen "Terme İlçesinde Biyolojik Çeşitlilik Çalıştayı" Terme Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Nazmi Polat, "Terme Türkiye’nin değil dünyanın biyolojik çeşitlilik bakımından gıpta ettiği değerlilikte bir bölgedir. Doğayı kirletmeye başladık. Yaşı kırkın üzerinde olan büyüklerinize sorun birlikte yaşadığımız canlılar ya göç etti ya da yok oldu. Sıra insanoğluna gelecek.” dedi.

"SIRA İNSANOĞLUNA GELECEKTİR"

Bütün uğraşlarının gelecek nesillere daha refah, daha uygar ve daha kolay bir hayat bırakmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nazmi Polat, "Çocuklarımıza içebilecekleri bir su, rahatça oynayabilecekleri bir çevre, zehirlenmeyecekleri gıdalar ve rahat soluyacakları bir hava bırakamayacaksak kazandığımız mal ve mülkün hiçbir önemi yoktur. Doğayı kirletmeye başladık." uyarısını yaptı.

"SANTRAL İSTEMİYORUZ"

Bölgedeki kanser artış oranlarına da dikkati çeken Prof. Dr. Polat, “Bunu sadece Çernobil’e bağlamak doğru değildir. İnsanlara hizmet ederken geleceği karartıyoruz ve bunun farkında değiliz. Terme, Dünyanın biyolojik çeşitlilik bakımından gıpta ettiği değerlilikte bir bölgedir. Doğasız bir Terme istemiyoruz. Bu bölgede santral olmamalı eğer olursa neler olacağını hocalarımızla anlatacağız. Biyolojik çeşitliğimize sahip çıkalım. Bugün bu maksatla buradayız. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’a çevre duyarlılığı nedeni ile teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

"GELECEK NESİLLERİMİZ İÇİN SANTRALE HAYIR"

Terme’de ilk defa biyolojik çeşitlilik çalıştayı yapıldığının altını çizen Terme Belediye Başkanı Şenol Kul da hızlı sanayileşmenin kontrolsüz olarak doğaya atılan yakıtları biyolojik ve ekosistem üzerine yaptığı olumsuz katkılara dikkat çekti. Başkan Kul, "Biliyorsunuz bu çevrede bizim hayatımızı ve biyolojik çeşitliliği etkileyecek olan bir santral yapımı söz konusu. Biyolojik çeşitliliğin çok farkında değiliz ve farkındalık yaratmak istiyoruz. Biz doğamıza sahip çıkmazsak bize sahip çıkacak kimse kalmayacak. Tabi ki enerjiden faydalanacağız. Ama doğru yatırımı doğru yerde yapmalıyız. Biz Terme’ye ne yaparsak yapalım istersek sokakları altınla döşeyelim nefes alacağımız havamız yoksa hayatımızı devam ettireceğimiz su temiz değilse bunların hiçbir önemi yok. Gelecek nesillerimiz için santrale hayır diyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Program sonunda Terme Belediye Başkanı Şenol Kul tarafından sunum yapan öğretim görevlilerine çiçek ve plaket takdim edildi. Çalıştaya katılan öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.