Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, tartışılan iç güvenlik paketiyle ilgili yaptığı konuşmada Türkiye’yi Doğan görünümlü Şahin’e benzetti. Şen, "Türkiye öyle bir ülkedir ki hürriyeti ya tavanda yaşarsın ya tabanda. Orta noktayı bulamazsın. Hukuk devletiyle yatarsın, sabah polis devletiyle kalkarsın. Böyle bir ülke." dedi.

Antalya Barosu tarafından düzenlenen ‘İç Güvenlik Paketi Paneli’ne Avukat Hüseyin Karataş, Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk FAkültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Sezgin Sevmen Çebi, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Yaşar Yaltı, Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, Ankara Baro Başkanı Av. Hakan Canduran ve ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen katıldı. Panelde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine yeniden gelen iç güvenlik paketi tartışıldı.

Panelde konuşan Prof. Dr. Ersan Şen, Türkiye’deki hürriyeti eleştirdi. "Türkiye öyle bir ülkedir ki hürriyeti ya tavanda yaşarsın ya tabanda." diyen Ersan Şen, orta noktanın bulunamadığını söyledi. Türkiye’de insanların çok fazla hürriyete sahip olabileceğini ama bunun yine bir anda vatandaşın elinden alınabileceğini belirten Şen, "Yani doğan görünümlü şahin gibi. Hukuk devletiyle yatarsın, sabah polis devletiyle kalkarsın. Böyle bir ülke. Bu ülkelerde hürriyet kullanımı olabilir ama birden bire o sizin gözünüzde çok büyüttüğünüz, ulaşılamaz olarak gördüğünüz insanların tepe taklak olduğunu da görürüsünüz. Çünkü güvenlik bu kadardır." ifadelerini kullandı.

'ASIL AMAÇ POLİS TASVİYE ETMEK'

Prof. Dr. Ersan Şen, iç güvenlik paketiyle ilgili olarak hükümetin asıl amacının polisi tasfiye etmek olduğunu söyledi. Kanunun tek maddesinin polisle ilgili olduğunu belirten Şen, "Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’ndan bahsetmiyorum size. Polisin yükseköğretim kanunlarından, polis meslek yüksek okulundan bahsediyorum. Oradaki akademik yapılanmalardan bahsediyorum. Bu kanun ana hareket noktası paralel yapıya müdahaledir. Hareket noktası. Size söylenmeyen budur. Aynı Yargıtay’da olduğu gibi. Milletin alnında yazmıyor öyle paralel yapı şudur budur. Dünün iyileri, bugün kötü oldu." sözlerini kaydetti.

'TOPLANTI VE GÖSTERİ MADDELERİ JANDARMANIN TASFİYESİNİ KAPATMA'

Ersan Şen, Meclis'te tartışılan iç güvenlik paketinin 132 maddelik tasarının görünen yüzünün toplantı ve gösteri maddeleri olduğunu belirtti. Özellikle bu kısımların ön plana çıkarıldığını savunan Şen, toplantı ve gösteri yürüyüşü konuları tartışılırken jandarmayla ilgili maddelerin tartışılmayacağını söyledi. Jandarmanın tasfiye edildiğini belirten Şen, "Ama siz tartışamıyorsunuz onu. Oraya sıra gelemeyecek. Çünkü torba kanunun maksadı budur. Arkada tarafta biyometrik kimliklerin toplanması, jandarmanın tasfiyesi. Tasfiyesi derken esasında kötü mü iyi mi bilmiyorum. Sivilleştiriliyor. Emir komuta zinciri kalkıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinden koparılacak. Becerebilirlerse. Bunun çok zararlı sonuçları olduğu söyleniyor. Polis tasfiye ediliyor, net. Dışarıda gördüğünüz ne kadar polis amiri varsa yakın zamanda, tanıdığınız, yakın zamanda göremeyeceksiniz belirli bir zamanda." şeklinde konuştu.