Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Tatlı, yaz aylarında kalp hastalarının çok dikkatli olması uyarısı yaparak, kalbi koruyan önerilerde bulundu.

Sıcak havalarla birlikte artan nem özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri beraberinde getiriyor. Yaz ayları kalp krizlerinin en çok arttığı dönem olarak öne çıkıyor. Bunun en önemli nedeni, sıcak havalarda vücuttaki su ve tuz kaybı. Uzmanlar, sıcak havalarda su ve tuz dengesinin bozulduğunu belirterek, bunun da kalp krizine zemin hazırlıdığına dikkat çekiyor.

Yaz aylarında kalp hastalarının çok dikkatli olması uyarısında bulunan Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Tatlı, kalp hastalarının mümkün olduğu kadar güneşin zararlı etkilerinden uzak, serin yerlerde kalmalarını söyledi. Tatlı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetleri bulunanların zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini belirtti.

AŞIRI SU KAYBI KANDA PIHTILAŞMA VE KOYULAŞMAYA SEBEP OLUYOR

Sıcak ve nemli havaların kalp ve dolaşım sistemi üzerinde baskı yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Tatlı, bu baskının kalp krizine zemin hazırladığını kaydetti. Prof. Tatlı şunları ifade etti: “Yaz aylarında artan sıcaklıklar damarlarda genişlemeye yol açar. Bu durum kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Buna aşırı sıvı kaybı da eklenince kanda koyulaşma ve pıhtılaşma eğilimi oluyor. Tüm bunlar özellikle kalp hastalarından kalp krizi riskini arttıran nedenler olarak öne çıkmaktadır.”

ÇAY, KOLA DEĞİL DOĞRUDAN SU TÜKETİN

Havaların aşırı sıcak olduğu günlerde su alımının arttırılması gerektiğini vurgulayan Tatlı, Sıcak havalarda bol miktarda su tüketilmesi gerektiğini belirtti. Çay, kahve, kola gibi içecekler değil, doğrudan su tüketilmesini tavsiye eden Tatlı, "Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır. Güneşin en tepede olduğu saatlerde mümkün olduğu kadar dışarıda bulunulmamalıdır. Denize, güneşin eğik olduğu sabah ve akşam saatlerinde girilmelidir. Vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olabilecek hafif, pamuklu, açık renk giysiler giyilmelidir. Sıcak havalarda ağır ve çok sıcak yemekler yerine, hafif, lif içeriği yüksek ve serinletici yiyecekler tercih edilmelidir.” önerilerinde bulundu.

Kalp krizinde erken müdahalenin çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tatlı, “Kalp krizinin belirtileri yeterince bilinmediği için birçok kimse hastaneye başvurmakta geç kalıyor. Kalp krizi için ilk saatler son derece önemlidir. Kalp krizinde hiçbir sağlık yardımı almayanların 3’te biri hayatını kaybediyor.” diye konuştu. Göğüs ağrısının kalp krizi için en önemli belirti olduğunu kaydeden Tatlı, “Göğüste, kollarla, boyuna vurabilen baskı şeklinde göğüs ağrısı, buna eşlik eden bulantı, terleme, cildin soğuk olması, nefes darlığı, çarpıntı ve baygınlık hissi kalp krizinin habercisi olabilir. Böyle bir durumda acilen tıbbi yardım alınması hayati önem taşımaktadır.” bilgisini verdi.