Hemşirelik Haftası kapsamında Türkiye Hemşireler Derneği ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin işbirliğiyle çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde, “Toplumsal Şiddet ve Demokrasi” adlı bir konferans verildi. Konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Tatlıdil katıldı.

Günümüzde toplumsal şiddetin insan hayatı üzerindeki etkilerinden bahseden Prof. Dr. Tatlıdil, “Toplumsal şiddet, günümüz yaşamında hepimizde üzen davranışlar silsilesi olarak ortaya çıkıyor. Toplumsal şiddetin panzehiri demokrasidir. Demokrasi sadece yönetim anlayışı, yöneten yönetilen ilişkilerini düzenleyen değerler değildir. Demokrasi, bir yaşam tarzı olarak günlük yaşamımızda bize, diğer insanları ötekileştirmeden birlikte yaşayabilme erdemini sağlar.” dedi. Hemşirelere de hitap eden Tatlıdil, “Sağlık kurumları içerisinde hemşirelik üniforması bir semboldür. Siz o üniformanın içinde artık sıradan bir isim olarak değil, o hemşirelik kimliğinin etik kodlarını, davranışlarını düzenleyen bir birey olarak yaşamınızı sürdürürsünüz.” şeklinde konuştu. Toplumsal şiddetin temel felsefesinin, ötekinin yaşamına müdahale edilerek psikolojik bir şiddet olduğunun altını çizen Tatlıdil, “Ben inanıyorum ki gelecek yüzyıllarda insanların yaşamını düzenleyen ahlâki değerler, etik kurallar artarak şiddetsiz bir yaşamın koşullarını yeniden üretmeye başlayacağız.” dedi.

Konferansın sonunda Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Karadakovan, Prof. Dr. Ercan Tatlıdil’e Ege Orman Vakfı sertifikası takdim etti.