Gıda güvenliğiyle ilgili bilimsellikten uzak yaklaşımlar ve açıklamalar, tüketicilerin kafasında soru işareti oluştururken Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya, gıda güvenliğindeki bilgi kirliliğini gündeme getirdi.

Prof. Dr. Zerrin Erginkaya ‘gıda güvenliğinin’ genellikle ‘kalite’ ile karıştırıldığına değinerek, “Hiçbir sağlık riski taşımayan gıdalara biz güvenli gıda diyoruz. Bu nedenle güvenli gıda elde etmek için yaptığımız tüm çalışmaları gıda güvenliği kapsamında ele alıyoruz. Genellikle gıda güvenliği kaliteyle karıştırılıyor. Ama gıda güvenliği derken tamamen sağlık problemi yaratmayan ürünleri kastediyoruz. Kalite kriterleri biraz göreceli ve farklı.” dedi.

Gıda güvenliği konusunda bilgi kirliliğinin çok olduğuna dikkat çeken Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erginkaya tüketicilerin yanlış bilgilendirilmelerinden yakındı. Prof. Dr. Erginkaya özellikle süt ve yoğurt ürünlerinde çok fazla bilgi kirliliğinin olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti; “Başımızı ağrıtan en önemli konu tarımsal üretimde herhangi bir uzmanlık alanı olmayan kişilerin yazılı veya görsel basına yaptıkları açıklamalarla tüketicileri yanlış bilgilendirilmesinin çok fazla olması. Örneğin süt, yoğurt ürünlerinde çok fazla bilgi kirliliği ve yanlış yönlendirmeler var diyebilirim. Özellikle 'doğal ürünler tüketin, teknolojik ürünler tüketmeyin' diye bir algı oluşturuluyor. Yani teknoloji karşıtı olaylar söz konusu, bu da doğru bir şey değil. Nedeni de bizler binlerce mühendis yetiştiriyoruz fakat yanlış bilgi kirliliği yüzünden mühendislerimizin önü kapanıyor. Ve istihdam problemleri yaratıyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor.”

DOĞAL ÜRÜN, ORGANİK ÜRÜN DEĞİLDİR

Teknolojinin doğru kullanıldığı durumda yararlı bir şey olduğunu anlatan Prof. Dr. Erginkaya, her doğal ürünün güvenli olmadığına dikkat çekti. Doğal ürünlerin genellikle organik ürünlerle karıştırıldığını belirten Prof. Dr. Erginkaya doğal ürünlerin organik olmadığını açıkladı. Prof. Dr. Zerrin Erginkaya açıklamasına şöyle devam etti: “Doğal ürün hiçbir işlem görmeden tüketilen ürünlerdir. Organik ürünler ise sertifikalı ürünlerdir. Yani yine bir işlemden geçiyor ve belli kriterleri, yasal düzenlemeleri var. Organik ürün diyebilmemiz için bunlara uymak zorunda. Yani sertifika almaları gerekir. Doğal Ürün Organik ürün değildir. Organik ürünler güvenlidir gıda güvenliği açısından rahatlıkla tüketilebilinir ama doğal ürünlerin hepsi güvenli değildir. Organik ürün kontrollü ürünlerdir; tabi ki katkı maddesi vardır. Doğal ürün ise kontrolsüz, hiçbir işlem görmeden piyasaya sürülen ürün demektir. Ona da dikkat etmek gerekir. Her hangi bir kontrol mekanizması çalışmadığı için doğal ürünleri tüketmek her zaman doğru değildir. Buna çok özen göstermemiz lazım.”

AMBALAJSIZ ÜRÜNLERİ TÜKETMEK DE RİSKLİ

Prof. Dr. Zerrin Erginkaya ambalajsız satılan gıdalara da değindi. Ambalajsız satılan gıdaların organik ya da teknolojik nasıl olursa olsun risk unsurları barındırdığına dikkat çekerek, “Bir diğer önemli konuda ambalajlı ürünlerimiz. Ambalajın üzerinde bütün bilgilerin yer aldığı Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle üretilmiş ürünleri tüketmemiz gerekiyor. Çünkü bunlar kontrol mekanizmasından geçmiş ürünlerdir. Kesinlikle ambalajlı ürünleri tercih etmeliyiz. Ambalajsız ürünlerde tarladan ahırdan tüketicinin sofrasına gelene kadar bulaşıcı hastalıklar çok fazla olduğundan tüketmenin risk taşıdığını söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.