AK Parti’nin 2007 yılında anayasa taslağı oluşturmak için kurduğu heyetin başkanlığını yapan Prof. Dr. Ergun Özbudun, partinin çizgisinin 2007’ye göre 180 derece değiştiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği başkanlık sistemine değinen Özbudun, “Bizim hazırladığımız taslak, parlamenter sisteme uygundu. AKP’nin bugün savunduğu bunun tam tersi bir sistem. Amerikan tarzı demokratik bir başkanlık da değil, ‘süper başkanlık’ sistemi. Bu da demokratik bir ülkenin hükümet sistemi olabilecek nitelikte değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Liberal kültür dergisi ‘Liber+’ya konuşan Ergun Özbudun, yeni anayasa söylentileri çerçevesinde AK Parti’nin izleyeceği yola ilişkin soruyu cevapladı. AK Parti’nin anayasa uzlaşma komisyonuna sunduğu başkanlık sisteminin demokratik bir ülkenin hükümet sistemi olamayacağını kaydeden Özbudun, “Başkanın elinde aşırı bir iktidar konsantrasyonuna yol açan, denge ve denetim mekanizmalarını büyük ölçüde ortadan kaldıran bir öneri. Oysa 2007 taslağını hazırladığımız zaman AKP’nin seçim beyannamesinde yeni anayasanın parlamenter sistem esaslarına dayanacağı ve devlet başkanlığı yetkilerinin de bu çerçevede yeniden düzenleneceği açıkça ifade ediliyordu. Yeniden düzenleme demek, elbette bu yetkilerin sınırlandırılması demekti. Çünkü parlamenter bir rejimde devlet başkanının yetkileri semboliktir. Siyaset üretici yetkileri yoktur.” diye konuştu.

2007’de AKP için hazırladıkları anayasa taslağının parlamenter sisteme uygun olduğunu vurgulayan Özbudun, “AKP’nin tutumunda o senelerden bugüne 180 derecelik bir değişiklik var. 2007’deki seçim beyannamesinde yer alan ve bizim taslağımızın da esasını teşkil edenden tamamen farklı, onun zıddı olan bir sistem. Bugün konuştuğumuz anayasa problemi, hatta 2010 değişiklikleri sırasında da söz konusu olan durumdan bile çok farklı bir durum.” ifadelerini kullandı.

‘ŞU AN BİR ANAYASA YAPMAKTANSA YAPMAMAK DAHA İYİ’

Türkiye’nin önde gelen anayasa uzmanlarından Prof. Ergun Özbudun, “Toplumsal pozisyonlara baktığımızda kalıcı bir anayasanın yapılacağını öngörmüyor musunuz?” sorusuna, “Öngörülebilir bir gelecekte üzülerek söylüyorum, o şansı görmüyorum maalesef. Bugün tezler o kadar farklı ki birbirinden, bunları bir ortak noktada buluşturmak ve üzerinde geniş çaplı bir konsensüs sağlamak şu an için zor görünüyor.” cevabını verdi. Yeni yapılacak anayasanın AK Parti’nin anayasası olacağı ve diğer kesimlerce kabul görmeyeceği yönündeki düşüncelerin hatırlatılması üzerine Özbudun, “En iyi ihtimalle yüzde 50’sinin desteğini haiz bir anayasa olur. O bile çok güç. Böyle bir anayasa ise toplumun kalıcı anayasası olamaz.” değerlendirmesinde bulundu.

“O zaman şu an için bir anayasa yapmaktansa yapmamak daha mı hayırlı?” sorusunu Özbudun, “Şu an için evet. Bunu samimi söylüyorum. Çünkü daha kötüye gitme ihtimali var. Evet, 1982 Anayasası yapıldığı andan beri pek çoğumuzun haklı olarak eleştirdiği bir anayasa ama daha iyisini yapamıyorsak ve ortada daha kötüsü ihtimali varsa, belki değiştirmeye teşebbüs etmemek daha gerçekçi bir tutum olur.” şeklinde cevapladı.