Ermeni meselesi üzerine dünyanın en prestijli uzmanlarından Justin McCarthy, 'Amerika'daki Türk İmgesi ve Ermeni Meselesine Yansımaları' konulu bir konferans verdi. Soykırım iddiası konusunda Türkleri savunan Amerikalı tarih profesörü Justin McCarthy, “Osmanlı Müslümanlarının evlerinde sürüldüğünü ve öldürüldüğünü keşfetmedim. Aynı zamanda Amerika’da da kimsenin bu konuda hiçbir şey düşünmediğini fark ettim. Gazetelerde ve kitaplarda bu konu asla yoktu. Bunun yerine Ermenilerin ve Rumların çektikleri acıları yazmışlardı ve yazdıklarının çoğu tamamıyla yanlıştı. Bu özellikle belli meselelerin gerçeğiydi. Bilhassa Ermeni sorunun tartışmaya girmek zordu. Çok kez imkânsızdı.” dedi.

Dünya’da özellikle Ermeni meselesi çalışmaları ile tanınan, Türk tarihi uzmanlarından Prof. Justin McCarthy, Taksim The Marmara Otel’de düzenlenen 'Amerika’daki Türk İmgesi ve Ermeni Meselesine Yansımaları' konulu konferansta Amerika’da Ermeni soykırımı algısının yanlışlığına dikkat çekti.

Müslümanların etnik temizliği mevzuu hakkında çalışırken konuyla ilgili hale geldiğini belirten McCarthy, Amerika’daki kitaplarda Müslümanların yaşadıkları zorluklar hakkında bilgi bulmanın zor olduğunu ifade etti. McCarthy, “Söylediklerimden memnun olmayabilirsiniz. Osmanlı Müslümanlarının evlerinde sürüldüğünü ve öldürüldüğünü keşfetmedim. Aynı zamanda Amerika’da da kimsenin bu konuda hiçbir şey düşünmediğini fark ettim. Gazetelerde ve kitaplarda bu konu asla yoktu. Bunun yerine Ermenilerin ve Rumların çektikleri acıları yazmışlardı ve yazdıklarının çoğu tamamıyla yanlıştı. Bu özellikle belli meselelerin gerçeğiydi. Bilhassa Ermeni sorunun tartışmaya girmek zordu. Çok kez imkânsızdı. Politikacılar ve bilim adamları Türklerin soykırım işlediklerine o kadar inanmışlardı ki 1. dünya savaşının felaketlerinin diğer anlatımlarını bile tartışmayacaklardı. Efsaneler tanım gereği akla yatkın değildirler. Onlar inanılır ama anlaşılmaz. Bütün ülkelerde herkes onalar inanır ama anlayamaz. Avrupalının Türk antipatisi orta çağlardan gelir.” açıklamasında bulundu.

Konferans sonrası açılan McCarthy kitapları sergisine katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.