Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar, halkın 7 Haziran'da çok önemli bir karara imza atarak 4 yıllık Erdoğanizm dönemini bitirdiğini söyledi.
Seçimde Davutoğlu'nun etkisinin sıfır olduğunu belirten Sencar, "Davutoğlu, genel başkan olduktan sonra Tayyip Erdoğan'ın kötü bir kopyası olmayı tercih etti. Taklitçi kimliği nedeniyle seçmenler ondan olumlu ya da olumsuz etkilenmediler." dedi.

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan'a konuşan Metropoll Başkanı Prof. Sencar, 7 Haziran seçimleri ile ilgili çarpcı açıklamalarda bulundu.

Ahmet Hakan'ın bugünkü köşesinde yer alan yazının bir bölümü şöyle:

"Erdoğanizm dört yılda bitti

PROF. Özer Sencar, 7 Haziran itibariyle 4 yıllık Erdoğanizm döneminin sona erdiğini söylüyor.

İşte Sencar'ın anlattıkları:

*
Bu seçimde halk, çok zor ve çok önemli bir karara imza attı. Devletin imkânlarının sonuna kadar kullanılmasına rağmen... Halk, Tayyip Erdoğan'a "Dur" dedi.

Tayyip Erdoğan bu seçimde kısmen darbe dönemlerinde gördüğümüz "kuvvetler birliği"ne doğru gidiyordu. Yargının, yürütmenin ve yasamanın her şeyiyle tek bir kişinin eline geçeceği bir sistem... Halk işte buna "Dur" dedi.

1915'te Rusya'da başlayan komünist ihtilal 80 yıl yaşadı. Askeri ve yargı vesayetinin temsil edildiği Kemalist ihtilal 90 yıl etkisini sürdürdü. Erdoğanizm ise ancak 4 yıl sürdü. 2011'de başlayan bu süreç, 7 Haziran'da bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde bitti. Bundan sonra ne yaşanırsa yaşansın asla 7 Haziran öncesi gibi olmayacak.

Erdoğan'ın mitingleri oy kaybettirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerden önce yaptığı açılış konuşmalarının seçmen üzerinde nasıl bir etkisi oldu?
ÖZER SENCAR: Doğrudan seçimle gelse bile Cumhurbaşkanı'nın seçim meydanına çıkması Türkiye'nin alışık olmadığı bir durumdu. Toplum bu davranışı onaylamadı. Halkın yüzde 61'i, Erdoğan'ın mitinglerinden olumsuz etkilendiğini söyledi. AK Partililerin bile dörtte biri bunu olumsuz karşıladı. Kurumlara güvende ordu ve Cumhurbaşkanı 1'inci ve 2'nci çıkıyordu. İlk kez Cumhurbaşkanı, 5'inci sıraya geriledi.

*
AK Parti neden kaybetti?
ÖZER SENCAR: Bunu halka sorduk. Cevaplar şöyle: Yüzde 16: Cumhurbaşkanı'nın konuşmaları... Yüzde 14: Yolsuzluklar... Yüzde 7: Kürtlerin HDP'ye oy vermesi... Yüzde 4: Başkanlık sisteminde ısrar... Toplumun yüzde 51'i asıl sorumlunun Erdoğan olduğunu söyledi. AK Partililerin yüzde 17'si de sorumlu Erdoğan dedi.

Davutoğlu'nun etkisi sıfır oldu

Başbakan Davutoğlu'nun seçim performansını değerlendirir misiniz?
ÖZER SENCAR: Davutoğlu kendine has birikimi olan bir siyasetçi. Üstün zekâsı da vardır eminim. Ancak Davutoğlu, genel başkan olduktan sonra Tayyip Erdoğan'ın kötü bir kopyası olmayı tercih etti. Bir üstün kimliği taklit etmek yerine kendisi olabilseydi, bir etkisi olabilirdi. Taklitçi kimliği nedeniyle seçmenler ondan olumlu ya da olumsuz etkilenmediler."