Prof. Dr. Şükrü Uğuz, özellikle anne ve baba arasında yaşananlar başta olmak üzere aile içindeki sorunlardan en çok çocukların etkilendiğine dikkat çekti. Prof. Uğuz, iletişimde 'dinleme'nin konuşmaktan çok daha önemli olduğunu vurguladı.

Adana Özel Burç Öge İlkokulu’nda ‘Anne-Baba Eğitimleri’ etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Şükrü Uğuz tarafından velilere ‘Aile İçi İletişim’ konusunda seminer verdi. Burç Öge İlkokulu, geleceğin bilim adamlarını yetiştirirken, öğrenci velilerine yönelik düzenlemiş olduğu sosyal faaliyetlerle de büyük beğeni topluyor. Anne ve babalara doğru iletişimin püf noktalarını anlatan Prof. Dr. Uğuz, uyumlu evliliğin çok önemli olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Uğuz, “Eğer çiftler arasında uyum yoksa o aile içinde yaşanan sorunlar da giderek artıyor. Ayrıca sık sık sorunlar yaşayan ailelerin, bu sorun ya da sorunları tek tek tespit etmesi gerekiyor. Aksi taktirde sorunların her zaman devam etme olasılığı çok yüksek.” dedi.

Özellikle anne ve baba arasında yaşananlar başta olmak üzere aile içindeki sorunlardan en çok çocukların etkilendiğine işaret eden Prof. Uğuz, “Anne-baba arasındaki geçimsizlik, sorun ya da aile içi şiddetten en fazla çocuklar etkileniyor. Çünkü, çocukların psikolojisi, büyüklere oranla çok daha kolay bozulabiliyor. Küçük yaşta bilinç altına yerleşen bu tarz olayları çocuklara unutturmak bazen mümkün olmuyor. Bunun sonucunda ise şiddete eğilimli ya da kişilik bozukluğuna sahip bireyler yetişiyor.” diye konuştu.

UĞUZ: DİNLEMEK, KONUŞMAKTAN ÇOK DAHA ÖNEMLİ

Dinlemenin, konuşmaktan çok daha önemli olduğunu vurgulayan Prof. Uğuz, “Bilinenin tam aksine, dinlemek konuşmaktan çok daha önemli. Çünkü insanlar iletmek istediği mesaj ya da mesajları karşı tarafa konuşarak aktarırlar, ancak burada önemli olan dinleyen kişinin ne anladığıdır.” diye konuştu. Uğuz, ayrıca daha sağlıklı bir iletişim için insanların ‘Neden’ sorusu yerine ‘Nasıl’ sorusunu yönelterek iletişim kurmasını önerdi.

Burç Öge İlkokulu Müdürü Hakan Öz ise okullarına gelerek velileri bilgilendiren Prof. Dr. Şükrü Uğuz’a teşekkür etti. Son zamanlarda toplumlarda ‘aile içi iletişim’ sorununun giderek büyüdüğüne dikkat çeken Hakan Öz, bu nedenle velilere yönelik seminer düzenlediklerini kaydetti.