Çevre İçin Medya ve İletişim Ağı Çalıştayı’nda konuşan Prof. Dr. Yusuf Demir, 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısının 54’e, bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insanların sayısının ise 3,7 milyara yükseleceğinin tahmin edildiğini söyledi. 2050’de 9,4 milyar olması beklenen dünya nüfusunun yüzde 40’ının su sıkıntısı çekeceğini belirten Prof. Dr. Demir, “Dünyada su fakirliği sınırı bin metreküp. Su zengini ülkelerde ise kişi başına düşen temiz su miktarı 10 bin metreküp. Türkiye'de şu an kişi başına 1.500 metreküp su düşüyor. Hızla su fakiri ülkeler sınırına yaklaşmaktayız.” dedi.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen, medya mensuplarının çevre konusunda duyarlılığı artırmak ve medya kaynaklarının çevre alanında daha fazla kullanımı sağlamak için yapılan çalıştay, Usta Otel’de gerçekleştirildi. Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Yusuf Demir, suyun nemine değinerek doğru kullanımı için yapılması gerekenleri anlattı. Prof. Dr. Demir, “Dünyanın 3'te 1'lik bölümünde su kaynaklarında arsenik kirlenmesi mevcut. Nehirlerin çoğu kurudu. 2.4 milyar kişi sağlıksız su şartlarına maruz kalıyor. Dünya'da 1 milyar kişi yeterli içme suyundan yoksun. Küresel iklim değişimi önemli tahribatlara neden oluyor. Sulak alanların yaklaşık yarısı son 100 yılda yok oldu. Dünyada tatlı su balıklarının yüzde 20’si kayboldu. Ormanların yarısı tüketildi. Ağaç türleri yüzde 9 yok olma riskinde. Balık alanlarının yüzde 70’i aşırı avlanmaya maruz. Son 50 yılda tarım alanlarının 2/3’ü erozyonla verimsizleşti. Karadeniz’de yaşanan doğa felaketlerinin altında da bunlar yatmakta. Türkiye ise su potansiyelinin yüzde 40'ını kullanıyor. Eğer bu şekilde devam ederse ülkemiz ciddi kuraklık riski ile karşı karşıya.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin son yıllarda aldığı yağış miktarının yıllık ortalamaların altında gerçekleştiğine dikkat çeken Demir, şunları söyledi: “Ülkemizin ciddi kuraklık riski ile karşı karşıya. Son zamanların yağış rejimi de maalesef bu tahminleri doğrular nitelikte. 2015 yılında ise ekstrem bir yıl yaşanmakta, yağış rejimi ve iklimsel veriler dengesiz devam etmekte. Ülkemizde 45 milyar metreküp su kontrol altında. Bu kaynağın 33 milyar metreküp her yıl tarım sektörüne tahsis edilmekte. Tarımda ortalama sulama randımanı yüzde 43. Diğer bir deyişle her yıl tarım sektöründe 19 milyar metreküp su boşa harcanmakta. Buna göre tarımda israf edilen su kaynağı neredeyse evsel ve endüstriyel kullanımın iki katı kadar. Tarımda acilen düşük maliyetli damla sulama sistemleri gibi basınçlı sulama sistemleri tercih edilip yaygınlaştırılması gerekmekte.”

Çalıştayda, Evrensel Gazetesi muhabiri Özer Akdemir, çevreye gazeteci gözüyle bakışı gündeme getirirken, İlker Bekaslan bilişim teknolojilerinin kullanımı, Özgürel Başaran da çevre ile ilgili hukuki konuları anlattı.