Spor yapan kişilerin takviye olarak kullandığı protein tozları ve doping kapsamına giren maddelerin son derece zararlı oldukları bildirildi. Uzmanlar; bu ilaçların beyinde tümör oluşumu başta olmak üzere, kalp ve böbrek sorunlarına neden olduğunu kaydetti.

KKTC’nin tek spor hekimi Dr. Hikmet Yücel, protein tozlarının doktor kontrolü dışında kesinlikle kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Vücut geliştirme amaçlı kullanılan ilaçların bir süre sonra böbrek hastalığı başta olmak üzere, tümörsel vakalar ve kalp krizi gibi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Yücel, katkı maddelerinin her türlüsüne karşı olduklarını aktardı.

Beyin ve Sinir Cerrahı Dr. Öztürk Ünverdi de protein ilaçlarının beyin ve diğer bölgelerdeki damarlarda tıkanmalara sebebiyet verdiğini kaydetti. Bu sebeple bu kişilerin yeterli seviyede oksijen alamadıklarına dikkat çeken Ünverdi, söz konusu protein ve diğer doping maddelerinin baş ağrılarına ve geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğinin altını çizdi.

YÜCEL: BÖBREKTE KRİSTALLEŞMEYE SEBEP OLUYOR

KKTC’deki tek spor hekimi Dr. Hikmet Yücel, aynı zamanda Dopingle Mücadele Kurulu başkanlığını da yapıyor. Yücel, genellikle spor yapan kişilerin takviye olarak kullandıkları protein tozları, aminoasitler ve benzeri maddelerin KKTC’deki yasalara göre tablet olmadıkları için ilaç grubunda olmadıklarını ifade etti.

Bu ilaçların tümörsel hadiselere ve hatta kalp krizine, kalp rahatsızlıkları ve böbrek hastalıklarına neden olabileceğini belirten Yücel, “Bunların mutlaka önüne geçilip düzenlenmesi lazım. Sporcular bunu içerek bence işin kolayına kaçmaya çalışıyorlar. 'Kaslarım şişsin, dıştan güzel bir görüntüye sahip olayım' diye düşünüyorlar ama yanlış yapıyorlar. Bir balonu düşünün, balona üfleyin balon şişmeye başlar. Balona bir dokunduğunuz zaman bu balon patlar. İlk etapta bu maddelerin zararlarının ortaya çıkmamasına rağmen daha sonra en ufak bir müdahalede geriye dönüşü olmayan hastalıklara davetiye çıkarıyor.” diye konuştu. Dr. Hikmet Yücel, bu ilaçların yerine dengeli beslenerek spor salonlarında daha sağlıklı bir vücuda sahip olunabileceğini ifade etti.

"ÖLÜME KADAR GÖTÜREBİLİR"

Dr. Hikmet Yücel şunları söyledi: "Bunlar vücuda fazla olarak alındığı zaman fazlası vücutta yağ olarak birikir. Vücutta fazla biriken yağlar damar sertliğine, kalp krizine, yüksek tansiyona ve benzeri yan etkilere neden olabilir. Bu sadece bir yan etkisidir. Kişiyi ölüme kadar götürebilir. Bir başka yan etkisi: bu tip protein tozları ve aminoasitler atılım esnasında böbreklerde kristaller oluştururlar ve bu şekilde ürik asit taşlarına neden olup böbreklerde taş yapabilirler. En basit yan etkileri olan bu sorunlar bile kişinin sağlığına çok büyük zararlar verebilir. Sporcular salonlarda sadece protein tozlarını almıyorlar. Protein tozları bunların içerisinde en basit görünen maddelerdir."

“ÖNCE PROTEİN SONRA KÜR DİYE KANDIRIYORLAR”

"Spor salonlarında sporculara 'siz salonda çalışmaya başladınız, kas kitlenizi artırdınız ama bundan sonra kür tedavisine geçmeniz lazım' diye yanlış yönlendiriyorlar." diyen Yücel şöyle devam etti: "Bu ürünler ise vücuda yan etkisi daha fazla olan anamolik stereo asitler ve diğer doping maddelerine geçiş sağlıyorlar. Protein tozlarını bir nevi basamak olarak kullanıp diğer zararlı maddelere kişileri alıştırmaya çalışıyorlar. Maalesef ülkemizde oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Hem doping maddeleri hem de protein tozları… Spor salonları kişilerin sağlıklı spor yapması ve vücutlarını buna göre hazırlamaları için geliştirmeleri için vardır. Ama bizim gözlemlediğimiz bu salonların girişinde bir vitrin oluşturularak çeşit çeşit protein tozları amino asitler ve benzeri sporcu içecekleri tozları, gıdaları bulunduruluyor. Bunlar o salonlara giden kişilere satılıyor.”

“HERKES ELİNİ KOLUNU SALLAYA SALLAYA ALABİLİYOR”

Protein tozları ile ilgili olarak bir araştırma yaptığını dile getiren Yücel, “Türkiye’de de aminoasitler ve protein tozları ile ilgili herhangi bir yasaklama yok. Örneğin İngiltere’de 7-8 yıl önce bir çalışma yapılmış ama yasalaştırılmamış. Bunlar İlaç Eczacılık Dairesi tarafından değil, diğer normal hayvansal yemlerle birlikte bunu ithal edebilir. Herkes elini kolunu sallaya sallaya reçetesiz bu maddelere kolaylıkla ulaşabilir. Ve şu anda insanlar bunu bilinçsizce kullanıyorlar.” şeklinde konuştu.

“SADECE SPOR YAPIN YETER”

Yücel, “Ben bir spor hekimi olarak ek katkı maddelerine, ek ilaçların bütününe karşıyım. Sağlıklı yaşayabilmesi için dengeli ve düzenli beslenme, bunun yanında da günlük sosyal faaliyetlerin yanında mutlaka en az bir saati, haftada en az 3 gün spora ayırırsa sağlıklı zinde iyi bir vücut yapısı kazanıp buna göre çok daha kaliteli bir yaşam süreceğine inanıyorum” dedi.

ÜNVERDİ: DAMAR TIKANIKLIĞINA YOL AÇIYOR

Beyin ve Sinir Cerrahisi Dr. Öztürk Ünverdi ise protein ilaçlarının beyin ve diğer bölgelerdeki damarlarda tıkanmalara sebebiyet verdiğini kaydetti. Bu sebeple bu kişilerin yeterli seviyede oksijen alamadıklarına dikkat çeken Ünverdi, söz konusu protein ilaçlarının baş ağrılarına sebebiyet verdiğini aktardı. Ünverdi, bu ilaçları kullananların dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu ve bir doktor olarak protein ilaçlarının kullanılmasını tavsiye etmediğini söyledi.