Karabük'ün Safranbolu ilçesinde üretilen dünyaca meşhur Safranbolu lokumlarına bu bayram yeni tat geldi. 1942 yılından beri Safranbolu'da lokum üretimi yapan bir firma bu bayramda doğal Isparta kokulu gül çiçeği yapraklarından lokum imal ederek halkın beğenisine sundu. Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ise bayramda herkese sağlıklı, doğal Safranbolu lokumlarını tatmalarını tavsiye etti.

UNESCO tarafından Dünya Miras Şehri listesine alınan Safranbolu ilçesinde geleneksel ve hiçbir şekilde katkı maddesi katılmadan üretilen Safranbolu lokumu bugüne kadar 5 çeşit olarak üretiliyordu. 73 yıldır geleneksel şekilde ve içine hiçbir katkı maddesi katılmadan üretim yapan İmren Lokumları'nın 3. kuşağı olan Erdin Sezer bu bayram lokum sevenlere yeni bir tat sunduklarını belirtti. Sezer, "Geleneksel şekilde, glikoz ve diğer katkı maddeleri katmadan sadece toz şekerden imal ettiğimiz lokumlarımıza bu Ramazan Bayramı'nda yeni bir tat ile müşterilerimizin karşısına çıkıyoruz. Bu lokum çeşidimiz ise Isparta’nın meşhur kokulu gül çiçeği yaprakları ile yaptığımız 'Organik Gül Yaprağı Lokumu' bu lokum çeşidimizi de diğer lokum çeşitlerimiz gibi tamamen organik ve geleneksel olarak hiçbir katkı maddesi olmadan üretiyoruz.”

En büyük özelliğinin ise gül çiçeği yapraklarının yenilebilir olduğunu anlatan Sezer, "En büyük özelliği ise lokumun üzerindeki gül yapraklarını yenilebilir olması. Meşhur güllü lokumumuzun üzerine özel bir üretimle gül yapraklarını koyarak yapıyoruz." dedi.

TSE BEYAN DOĞRULAMA SERTİFİKASI ALAN İLK FİRMA

Ayrıca, Safranbolu'da gerçek safran bitkisinden safranlı lokum yapıldığını belirten Sezer, "Safranlı lokumumuz ve diğer lokum çeşitlerimiz tamamen hijyenik bir ortam da ve doğal hiçbir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Bu belge ile safranlı lokumlarımızda gerçek Safranbolu safranı kullanıldığı ispatlanmıştır. Gıda üretiminde Türkiye'de firmanız TSE'nin 'Beyan Doğrulama Sertifikası' alan 2 firmadan biri. Bu bizi mutlu etti.” ifadelerini kullandı.

MERDİVEN ALTI LOKUM ÜRETİMİNE DİKKAT

Safranbolu ilçesinde gerçek Safranbolu lokumu yapan birkaç firma olduğunu vurgulayan Sezer, "Safranbolu lokumu Safranbolu'dan ve isim yapmış belirli firmalardan almalarını halkımıza tavsiye ederiz. Bu firmalar tamamen doğal ve geleneksel olarak üretim yapıyorlar. Hakiki Safranbolu lokumu hem geniz yakmaz, hem de ağızda hoş bir tat bırakır. Kalitesi fiyatları ile de bellidir. Ucuz ve Safranbolu lokumu adı altında tabir yerinde ise merdiven altlarında üretilen lokumlarda katkı maddesi kullanıldığı ve hijyenik ortamlarda üretilmediği için insan sağlığına da zararlıdır. Halkımız fiyatına aldanmasınlar.” diye uyarıda bulundu.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN SAFRANBOLU LOKUMU TAVSİYESİ

Öte yandan, bu bayramın diğer bir adının da 'Şeker Bayramı' olduğunu belirten Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, bayram ziyaretlerinde çikolata yerine sağlıklı Safranbolu lokumu götürülmesini tavsiye etti. Aksoy, şunları kaydetti: "İlçemizin bir incisi de lokumlarımızdır, buradan halkımıza bayram ziyaretlerinde çikolata veya şeker yerine tamamen doğal ve gerçekten insan sağlığına zararlı hiçbir etkisi olmayan Safranbolu lokumlarını götürmelerini tavsiye ederiz. Lokumlarımızda katkı maddesi olmadığı için şeker hastaları bile rahatlıkla tüketebilirler. Safranbolu lokumları götürmek bir ayrıcalıktır.”