Yoğun sıcaklarla beraber Ramazan ayında oruç tutmak bazı meslek gurupları için oldukça zor hale geliyor. Vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için ara vermeden çalışan berberler, sıcaklarda oruçlarını tutarak uzun süre ayakta kalarak mesai yapıyor.

Samsun’un Çarşamba ilçesinde küçük yaştan itibaren berber olan Serdar Seven, "Ramazan da sabrı daha çok öğreniyoruz.” diyor. Müşterilerden bazı beklentileri olduğunu da vurgulayan Seven, şu ifadeleri kullanıyor: "Biz de oruçluyuz ve sürekli ayaktayız. Sabah işyerimizi açış zamanında bir değişiklik yok. Yaz ayında haliyle geç saatte iftar okuyor. Aksam iftardan ve teravihden sonra çok zaman olmuyor. Dolayısıyla Ramazan'da bu saatlerde müşterimiz tıraş olmayı tercih etmiyor. Oruçlu olan müşterilerimiz özellikle berber koltuğunda bazen gergin oluyor ve acele ettiriyor. Müşterimizden isteğimiz rahatça saç yâ da sakal tıraşını olabilir. Her müşterimiz bizim için özeldir. Koltuğunuzda bir kişiyi traş ederken bir başka müşteri gelip beklememek için kendisini kahvehaneden veya söylediği bir adresten çağırmamızı istiyor. Ancak o gittiğinde yeni gelen ve işyerinde sıra bekleyen diğer müşterimize bu durumu anlatmakta güçlük çekiyoruz. O yüzden müşterilerimiz sırasını işyerimizde beklese daha uygun olacak. Bizler onların hizmetindeyiz. Meslek başında iftar açmıyoruz. Ramazan'ın özellikle bize kattığı bence sabah aynı saatte işyerini açıp sürekli ayakta durmak zorunda olduğumuz için daha çok sabretmeyi öğretiyor."

BAYRAM TIRAŞI İÇİN ÖNERİ

Bir başka kuaför Muhammed Şencan da, Ramazan Bayramı için arife gününe bırakılan tıraşların kendilerini değil müşterileri mağdur ettiğini söylüyor. Şencan, "Ramazan Bayramı'na bir gün kala yani arife gününe bekletilen özellikle sac tıraşları çok fazla sıkışmalara sebep oluyor. Bizim önerimiz bayram gününden üç, dört gün önceden her kesin saç tıraşını olmaya başlamasıdır. Bizim için asla ve asla ekmek parası seçme anlamında değil, çünkü o zaman müşterimiz kendisi de sıra beklemekten sıkılmayacak hem de çok rahat tıraş olabilecektir.” diye uyarıda bulunuyor.