Ramazan ayında değişen beslenme alışkanlıklarının kilo almak yerine sağlıklı şekilde kilo verilmesine de katkı sağlayabileceği belirtildi. Hem oruç tutup hem de kilo almamak için tüketilen gıdaların büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, yemeği yavaş yemenin, 10-15 dakika ara ile yemeğe devam etmenin, şeker ilavesiz kompostolar tüketmenin önemine işaret etti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Ökten, sağlıklı beslenme programı uygulayarak hem oruç tutup hem de kilo kontrolü yapılabileceğini söyledi. Ökten, Ramazan ayında kilo almak yerine kilo vermenin de mümkün olduğunu belirterek vücudun ihtiyacı olan besinleri almak ve iftar sonrası yaşanan halsizliğin önüne geçilebileceğini anlattı.

Ökten’in tavsiyeleri şöyle:

“Yemeği yavaş yemek çok önemlidir. Oruç, 1 bardak su ve 1-2 tane hurma ile açılabilir. Sonrasında 1 kase çorba ile küçük bir parça pide yenebilir. Yemeğe 10-15 dakika ara verdikten sonra devam etmek uygun olur. Ana öğünde, etli, sebzeli, kurubaklagil bulunan yemeklere öncelik vermek gerekir. Şeker ilavesiz kompostolarla sıvı desteği sağlanır. Böylece posa tüketiminizi de artırmış olursunuz. Tatlı olarak tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanmanızı öneririz. Haftada 2-3 defadan fazla tüketilmemesi gerekir.”

İftardan 1-2 saat sonra ara öğün olarak, süt, yoğurt, cacık, meyve gibi besinlerin tüketilebileceğini kaydeden Ökten, “Tatlı olarak tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanmanızı öneririz. Haftada 2-3 defadan fazla tüketilmemesi gerekir.” uyarısında bulundu.