Türkiye’de 11 ayın sultanı Ramazan'ın ilk iftar topu Kars Kalesi’nden atıldı. Kars kalesinden atılan top, Türkiye'de ilk önce atılan top olma özelliğine sahip.

Kars'ta 11 yıldır gelenekselleşen iftar topu etkinliği bu Ramazan’da da devam etti. 11 yıldır iftar topunu atan Tacettin Durmuş, Ramazan'ın ilk topunun her yıl Kars Valisi, İl Müftüsü, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü gibi il protokolü ile beraber atıldığını ifade ederek, "Kars'ta iftar topu gelenek haline geldi. Kars Valiliği'miz de bu geleneği destekliyor." dedi.

Bu yılki programa Kars Valisi Günay Özdemir'in il dışında olması nedeni ile katılmadığını aktaran Durmuş, "Valimiz Özdemir adına Vali Vekili Akif Pektaş, Belediye Başkan Yardımcısı Ferit Yenice, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Murat Kınay, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Müftümüz Mehmet Genç ve basın mensupları ile topumuzu ateşledik, iftarımızı yaptık." diye konuştu.

PEKTAŞ: RAMAZAN İNSANLIK ALEMİNE BARIŞ VE HUZUR GETİRSİN

Vali Vekili Akif Pektaş burada gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi Kars Kalesi eteklerindeki Evliya Camisi Külliyesi'nde bulunan Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin türbesinin de bulunduğu manevi mekanda iftar açmanın hazzını tüm Kars halkı ile birlikte idrak etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kars Valisi adına tüm İslam aleminin ve Kars halkının mübarek Ramazanını kutlayan Pektaş, şunları kaydetti: "Allah'a hamdu senalar olsun ki bu yılda mübarek Ramazan ayına eriştik. Bu yılki Ramazanı Kars'ta karşılıyoruz. Kars malum olduğu gibi Türkiye'nin en doğusunda yer aldığı için Türkiye sathında iftarı en erken kucaklayan illerden biri. Yıllardır geleneksel hale gelen ve Kars Valiliği öncülüğünde ki bu geleneğe çok kıymetli birim müdürlerimiz de katılıyor. Mübarek Ramazan ayının tüm insanlığa, İslam alemine ve Kars halkına barış, huzur ve kardeşlik getirmesini Allah'tan diliyoruz."

MÜFTÜ GENÇ: ORUÇ TUTMAK İÇİN KARS'A GELİN

Kars İl Müftüsü Mehmet Genç ise "Yüce Rabbimizin hikmeti ve inayeti ile bu sene Ramazan ayının güzelliğini Kars'ta yaşıyoruz. Çünkü Ramazan bu yılda yaz aylarına denk geldiği için batıda havalar çok sıcak. Ama Kars'ta son derece serin günler yaşıyoruz. Bu nedenle daha hoş bir oruç tutmak isteyenleri Kars'a davet ediyoruz." diye konuştu.