Ramazana sayılı günler kala Erzurum'da pirinç, bulgur, kırmızı mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru satışında canlılık yaşanmaya başlandı.

Ramazan ayında en çok tüketilen ürünlerin başında, pirinç, pilavlık bulgur, kırmızı mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru gıdaların yanı sıra, hurma, kahvaltılık malzemeler, et, tatlı ve hoşaf çeşitlerinin geldiği belirtildi. Ramazanda bakliyat tüketimi zirve yapıyor. Bakliyat ürünlerine olan talep fiyatlarda küçük de olsa artışa neden oldu.
Erzurum Gölbaşı semtindeki Kuru Hapan esnafı Ramazan öncesinde işlerinde yaşanan canlılıktan memnun. 20 yıllık bakliyat satıcısı Haluk Güler, "Ramazan öncesinde pirinç, bulgur, kırmızı mercimek, nohut, aşma ve dut satışlarımızda canlılık yaşanmaya başladı. Genelde köylerden gelen vatandaşlarımız ramazan bakliyatını toptan alıyor." dedi.

20 KİLO BAKLİYATLA RAMAZANI GEÇİRECEĞİZ

Karaçoban'dan eşiyle Erzurum'a ramazan alışverişi için geldiğini dile getiren Doğan Tekdağ isimli vatandaş, "Ramazan'da bakliyat tüketimi üst noktada. Daha ucuz ve çeşit bol olduğu için kuru hapana eşimle geldim. Ramazan'da soframızda pirinç, nohut, mercimek, fasulyenin yanı sıra hoşaf için aşma, kuru dut ile tamas alacağım. Yaklaşık 20 kilo gramlık bakliyatla bu Ramazan'ı geçirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

BÜTÇESİNE GÖRE ALIŞVERİŞ YAPILIYOR

Yakutiye ilçe merkezinde bakliyat satışı yapan Mükerrem Altın ise orta ve alt gelir grubunun kuru hapandan bakliyat almasına karşılık, üst gelir grubunun ise mağazalardan ramazan mutfak masrafını karşıladığını savundu. Kuru fasulye fiyatlarının el yaktığına da dikkat çeken Altın, "Herkes bütçesine göre bakliyatını satın alıyor. Geleneksel Ramazan mutfağının yaygın olduğu şehrimizde daha mercimek, ayran çorbası, kuru fasulye, pirinç pilavı, nohut yemeklerinin yanı sıra elma, dut, kayısı hoşafı tüketiliyor." ifadelerini kullandı.