Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın, oruçluyken yoksunluk ve arınma hissinin sigarayı bırakmayı kolaylaştırdığını belirterek, “Sigara konusunda psikolojik bağımlılık söz konusu olduğunda ortaya konacak mücadelede kişinin iradesi önemlidir. Ramazan ayı insanların özgür iradelerinin güçlü olduğu bir dönemdir.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, sigaraya bağlı hastalıklar her yıl 4.9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bu rakamın 2025 yılında 10 milyona çıkabileceği öngörülürken, uzmanlar Ramazan ayının sigarayı bırakmak için güzel bir fırsat olabileceği belirtiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Apaydın, sigara bağımlılığı hakkında bilgi vererek, psikolojik bağımlılıktan kurtulmak için tavsiyelerde bulundu.

“Oruçluyken yoksunluk ve arınma hissi sigarayı bırakmayı kolaylaştırıyor.” diyen Dr. Apaydın, şu önerilerde bulundu: “Sigara konusunda psikolojik bağımlılık söz konusu olduğunda ortaya konacak mücadelede kişinin iradesi önemlidir. Ramazan ayı insanların özgür iradelerinin güçlü olduğu bir dönemdir. Sigaranın psikolojik bağımlılığı ile mücadelesinde Ramazan ayı çok önemli bir süreçtir. Yapılan araştırmalarda bağımlıların büyük bir bölümünün sigarayı Ramazan ayında bıraktığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla Ramazan ayı, sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.”

Dr. Murat Apaydın, sigara tiryakiliğinin alışkanlık olmadığını, madde bağımlılığı olduğunu ifade ederek, “Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalarda, sigara içenlerin yüzde 70-80’inin sigarayı bırakmak istediği belirlenmiştir. Sigarayı bırakmak isteyenlerin yüzde 20-30’unun ise her yıl sigarayı bırakmayı denediği, bunlardan yüzde 3-5’nin ise sigarayı yardımsız bırakabildiği belirlenmiştir. Sigara aslında bir alışkanlık ya da tiryakilik değil madde bağımlılığıdır. Sigarayı yardım almadan bırakmaya çalışanlar bağımlılığın; psikolojik, davranışsal ve fiziksel etkileri ile başa çıkmak zorunda kalmaktadır.” dedi.