Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaya hazırlanan bol şekerli tatlıların alternatifi 'Yayladağ lokumu' çeşitliliğinin yanı sıra katkı maddesi kullanılmaması, ağızda kolayca erimesi, dişe yapışmaması gibi özellikleri ile tercih ediliyor.

Ramazan ayında hava sıcaklıkları ile beraber uzun süren oruçluluk süresi de göze alındığında uzmanlar, vatandaşları iftar sofralarında ağır yemeklerden kaçınmaları için uyarıyor. Uzmanlar, bol yağlı yemeklerden ve bol şekerli tatlılardan uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor. Vücudun uzun süren oruçluluk süresinde kaybettiği şekerin yeniden kazandırılması için de 'masum atıştırmalıklar' arasında yer alabilecek Yayladağ lokumu vatandaşların tercihleri arasında yer alıyor.

Hatay'ın Yayladağ ilçesinde üretilen ve 'dişe yapışmaması' ile ünlü olan Yayladağ lokumu katkı maddesi içermediği için de tercihlerin ilk sırasında bulunuyor.
Türkiye'nin tüm illerine gönderilen bu lokum şeker, nişasta, limon tuzu ve su karışımıyla elde edilen malzemenin 150 derecede kaynatılmasıyla ortaya çıkıyor. Kazanlarda karıştırılan lokumlar tepsilere dökülerek kesimi yapılıyor ve 2 gün bekledikten sonra satışa sunuluyor. Lokumun gül, fındık, ceviz, fıstık gibi çeşitleri buluyor.

Yıllardır lokum üretimi yapan Mehmet Öztürk, Yayladağı lokumunun en önemli özelliğinin sade ve doğal olması olduğunu söylüyor. İçeriğinde kimyasal madde bulunmadığı için kısa süre içerisinde tüketilen Yayladağ lokumunun yurt dışına açılabilmesi için devlet desteklemelerini kullanmaya hazırlandıklarını aktaran Öztürk, Uzakdoğu ülkelerinden lokuma fazlasıyla talep aldıklarını söylüyor.