Zeytindostu Derneği tadım panelisti Nurdan Nimet Kaykı, ramazan ayında yağ tercihinin zeytinyağı olması gerektiğini vurgulayarak, bunun için 16 sebep sıraladı. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisiyle mideyi koruduğunu söyledi.

Nazilli Ticaret Borsası’nın talebi üzerine üyelere zeytinyağı tadım eğitimi veren Zeytindostu Derneği, sağlığa faydaları üzerinde durdu. Zeytindostu Tadım Paneli Başkanı Dr. Dilşen Oktay, panelist Kaykı, kimya mühendisi Şeyma Gümüş, Dernek Muğla Temsilcisi Feridun Kaykı ve Nazilli Bölge Temsilcisi Nazan Elgün’ün verdiği eğitime, Borsa Başkanı Ziya Aksüt ve Genel Sekreter Nilüfer Aşıkoğlu da katıldı.

RAMAZANDA DA ZEYTİNYAĞI YİYİN

Zeytinyağının duyusal özelliklerinin anlatıldığı eğitimde, ramazan ayında kullanımının önemine işaret eden Nurdan Nimet Kaykı, “Zeytinyağı, mideyi koruyucu etkiye sahip olduğu gibi sindirimi de kolaylaştırıcı bir yağdır. İftar yemeklerinde yağ tercihinin zeytinyağından yana olması bu açıdan önemlidir. Öte yandan zeytinyağı, kan şekerini düzenleyici etki yapar ve sağlıklı kilo vermeye yardımcıdır.” dedi.

ZEYTİNYAĞI YEMEK İÇİN 16 SEBEP

Kaykı, beslenme rejiminde zeytinyağını tercih etmenin 16 sebebini şöyle sıraladı: “Yüzde 100 doğal meyve suyudur, Akdeniz diyetine uygun yağdır. Sağlığımız için çok faydalı olan oleik aside sahiptir. Antioksidan özelliğe sahiptir. Kolesterol düzeylerini dengede tutar. Hipertansiyona faydalıdır, dolayısıyla kalp dostudur. Ağrı kesici özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kızartma için en sağlıklı yağdır, kötü kolesterol olan LDL'yi düşürür. Mide dostudur, sindirimi kolaylaştırır. Haricen kullanıldığında cilt için çok faydalı bir kozmetik ürünüdür. A, D, E ve K vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve çinko içerir. Kilo vermede faydalıdır. Kan şekerini dengeler. Dördüncü aydan itibaren çocukların beslenmesinde rahatlıkla kullanılır, anne sütüne en yakın besleyici özelliğe sahip yağdır. Bağırsak florasını düzenler, kolon kanserine karşı korur.”