Kahramanmaraş'ta 2 cüce yüzücü, hastaneden "engelli" raporu alamayınca Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfının (TESYEV) vereceği burstan faydalanamadı.

Bedensel Engelliler Yüzme Milli Takım Antrenörü Osman Çullu, Necip Fazıl Şehir Hastanesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, dünya engelliler statüsünde yüzen iki sporcunun engelli olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

TESYEV'in Kahramanmaraşlı engelli yüzücülerden Samet Furkan Matsar ve Mislina Balkarlı'ya gösterdikleri başarılardan dolayı burs vermek isteğini dile getiren Çullu, bunun için başvurdukları hastaneden "cüceler engelli değildir" denilerek engelli raporu verilmediğini iddia ederek, raporu alamadıkları için bu burstan faydalan kaydetti.

Sporcularının yüzde 50 engelli olduğunu vurgulayan Çullu, şöyle konuştu:

"Londra Paralimpik Oyunları'nda mücadele eden milli yüzücü Özlem Baykız birçok şampiyonluklar yaşadı. Cücelerin bu olimpiyatlara katıldığını görünce Kahramanmaraş'taki cücelere ulaşmaya çalıştık. Sonra iki yüzücümüzü Portekiz'deki yarışmalara götürdüm. Burada yapılan ölçümlerde 'ES 6' olarak çıktık. Elde ettiğimiz başarıları gören TESYEV, bu çocuklara burs vereceklerini ileterek engelli raporu istedi. Cücelerin engelli raporlarının olmadığı gördük. Olmayınca da bu bursu alamadık."

Bunun üzerine engelli raporu almak için hastaneye müracaat ettiklerini vurgulayan Çullu, "Doktorlar bize yardımcı oldular ama daha teşekküllü hastaneye sevk ettiler" dedi.

- Yardım bekliyorlar

Gazetecilerin raporun neden verilmediği sorusu üzerine Çullu, "Anladığım kadarıyla Sağlık Bakanlığının özürlüler sınıflandırmasıyla ilgili bir sınırlandırma varmış. Doktorlar ona uyuyorlar. Eğer hastaneden netice alamazsak konuyu Sağlık Bakanlığı'na ulaştıracağız. Çünkü dünya engelliler statüsünde yüzüyorsa engelli olarak görülmelidir" diye konuştu.

Sporculardan Matsar da yüzme branşında çok sayıda yarışmaya katıldığını söyledi.

Trabzon'da 2013'de yapılan Türkiye Şampiyonası'nda 4 birincilik ve 2 ikinci madalyası kazandığını dile getiren Matsar, "Şimdilerde 2016'da yapılacak olimpiyatlara hazırlanıyorum. Cüceden başka diğer engellilere rapor veriyorlar. Biz cüceyiz diye sorun yaşatıyorlar. Bunun çözülmesini istiyoruz" dedi.

Milli takım sporcusu Balkarlı ise ihtiyaçları olduğu bursu alabilmek için engelli raporu almaları gerektiğini ve bu konuda yardım beklediklerini kaydetti.