Bingöl Üniversitesi'ndeki haksızlıklara karşı açlık grevine girdiklerini belirten öğrencilerin iddialarına Üniversite Rektörü Gıyasettin Baydaş cevap verdi. Öğrencilerin bahsettiği gibi basın açıklaması yaptıkları için ceza alan herhangi bir kimsenin olmadığını ifade eden Rektör Baydaş, iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Ceza olarak uzaklaştırma ve kınama gibi cezaların verildiğini söyleyen Baydaş, ''15 öğrenci uzaklaştırma cezası aldı. Okuldan atılan ise hiç öğrenci yoktur.'' dedi.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Gıyasettin Baydaş, uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin, kamera kayıtları ile görüntülerinin mevcut olduğunu, bunların darp ve gasp suçu işlediğini belirtti. Baydaş, ''İzinsiz yürüyüş, slogan, yasa dışı poster gibi eylemlerde bulunan öğrencilere de kınama cezası verildi.'' diye konuştu.

Uzaklaştırma cezası alan öğrencilerle ilgili olarak üniversite içerisinde bir öğrencinin takip edilerek, hem aracının hem de öğrencinin darp edildiği görüntüsünü paylaşan Baydaş, ''Görüntüdeki öğrencimiz, abisi ile beraber hocalarını ziyaret edip çıkıyorlar. Çıkışta ise en başta 3-4 kişi olan grup, öğrencinin araca binmesini engelliyor. Sonra irtibata geçtikleri farklı öğrenciler gelerek, bir anda 30-40 kişilik bir grup oluyorlar. Daha sonra bu grup, hem öğrencimizi hem de abisini ve aracı darp ediyorlar. Yine uzaklaştırma cezası alan öğrencilerden bir kaçı, parmağında Osmanlı arması olan bir öğrencimize 'Burası Kürdistandır. Burada bu tür şeylere izin vermediğimizi bilmiyor musunuz? Biz batılı öğrencileri istemiyoruz. Bundan sonra başınıza gelecekleri siz bilirsiniz' diyerek hem yüzüğünü alarak gasp etmişlerdir hem de darp etmişlerdir.'' ifadelerini kullandı.

''Yine aynı grup öğrencilerden oluşan bir grup öğrencinin ikinci öğretim dersinin yapıldığı bir amfiye girerek, dersin hocasına tehditler savurarak içeride bulunan öğrencilere, 'Burası Kürdistandır. Batılı öğrenciler, bundan sonra olacaklardan sorumlu değiliz' şeklinde tehditler savurarak, terör örgütü lehine propaganda yapmışlardır.'' diyen Baydaş, ''Yine aynı grup eğitim binası önünde eğitimin devam ettiği bir anda, 2 saat boyunca 150 kişilik bir grupla beraber, 'Kürdistan faşizme mezar olacak' şeklinde olmak üzere, değişik şekillerde yasal olmayan slogan atmışlardır. Bu süre içerisinde sınıflarda eğitim ve öğretim yapılamamış, hem hocalardan hem de öğrencilerden yazılı ve sözlü şikayetler gelmiştir.'' dedi.

Uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu eylemlerin içerisinde olduğunu vurgulayan Baydaş, ''Kanunen suç olan şeyleri bizim kaldırma gibi bir durumumuz yoktur. Darp edilen öğrenciler savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Tespit edilen 9 öğrenci adli soruşturma kapsamında göz altına alınmış olup bunların 3 tanesi tutuklanmıştır. Birden fazla darp olayı var. Bunlara kayıtsız kalmamız suçtur.'' şeklinde konuştu.

Demirtaş'ın açıklamalarına da cevap veren Baydaş, ''Kardeşim rektör yardımcısı değildir. Üniversitemiz sadece yerel gazetelere abonedir. Öğrencilerimize basın açıklaması yaptığından dolayı soruşturma açılmamıştır. Üniversitede Kürdoloji bölümü yoktur. Zazalar kürt değildir.'' diyerek cevap verdi.