Çukurova Üniversitesi, 2015-2016 Akademik Yılı’na 53 bini aşkın öğrencisiyle başladı. Akademik yıl açılışı nedeniyle Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Çukurova Üniversitesi’nin başarıları ve öğrencilere sunmuş olduğu olanaklarla bölge ülkelerinin öğrencileri açısından önemli bir çekim merkezi haline geldiğini söyledi.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, belirledikleri hedeflere doğru kararlılıkla ilerlediklerini vurgulayarak, 14 bin 617'si ön lisans, 32 bin 645'sı lisans ve 5 bin 896'ı ise lisansüstü olmak üzere toplam 53 bin 158 ulusal öğrenci, 986 öğretim üyesi, 432 öğretim elemanı ve 740 araştırma görevlisi ile yeni akademik yıla başladıklarını ifade etti. Çukurova Üniversitesi’nin bu sene Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü tarafından Yayın Sayısı, Toplam Bilimsel Doküman Sayısı, Uluslararası Bilimsel Atıf Sayısı, Toplam Yayın Etki Ortalaması, Toplam Atıf Yayın Etkisi ve Üniversitelerin Uluslararası İşbirliği Sayısı kriterleri kullanılarak yapılan Üniversite Akademik Performans Sıralamasında (URAP) 2014-2015 dönemi 'En İyi Üniversite' sıralamasında Türkiye’deki 193 üniversite arasında 9’uncu olarak büyük bir başarı gösterdiğinin altını çizen Rektör Kibar, “Yine, İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) tarafından açıklanan, '2015-2016 Dünyanın En İyi Üniversitesi' listesinde Çukurova Üniversitesi sıralamaya giren 10 Türk üniversitesinden biri olarak ilan edilirken, listedeki 8.’liğini Ankara ve İstanbul Üniversiteleriyle paylaşmıştır.” diyerek başarılarını paylaştı.

Çukurova Üniversitesi’nin başarıları ve öğrencilerine sunmuş olduğu olanaklar bölge ülkelerinin öğrencileri açısından önemli bir çekim merkezi haline geldiğine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, şunları kaydetti: “Üniversitemizde okumak isteyen Uluslararası öğrenciler için bu yıl ilk kez yurtdışında 19 merkezde ÇÜÖS sınavı gerçekleştirdik. Memnuniyetle belirtmeliyim ki, bu sınavlara kontenjanlarımızın çok üzerinde öğrenci müracaat etmiş, birçok programımıza olağanüstü bir talep olmuştur. Bu yıl üniversitemizde 1.019’u ön lisans ve lisans, 253’ü lisansüstü eğitim alan 1.272 kayıtlı uluslararası öğrencimiz eğitim görecektir. Değişim programlarıyla 90 ayrı ülkeden gelenler eklendiğinde, geçen sene 1.046 olan uluslararası öğrenci sayımız, bu yıl 1.403’e ulaşmıştır.”

Rektör Kibar, halen üniversitelerinde 17 fakülte, 4 yüksekokul ve 1 devlet konservatuarında 86 lisans programı yürütüldüğünü anlatarak, 12 meslek yüksekokulunda 94 ön lisans programı, 3 enstitü bünyesinde de 127 yükseklisans ve 95 doktora programı sürdürüldüğünü anlattı. Üniversitelerin, ülkelerin nitelikli insan kaynağını yetiştirme, bilgi üretme ve üretilen bu bilgileri insanlık yararına kullanılacak şekilde topluma sunma sorumluluğunu taşıyan kurumlar olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Kibar, “Sınırların kalktığı, hareketliliğin arttığı günümüzde üniversiteler, sadece ulusal düzeyde değil, uluslararası düzeyde de ciddi bir rekabet içinde olmak durumundadırlar. Bu nedenledir ki, günümüzde üstün nitelikli, fark yaratabilen insan kaynağını yetiştiren, nitelikli AR-GE çalışmaları ile bilgi ve teknoloji üreten, girişimci, yenilikçi ve inovatif olan üniversiteler uluslararası düzeyde saygın olabilmektedirler.” ifadelerini kullandı.

Çukurova Üniversitesi’nin Avrupa Birliği ülkeleri dışında Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Çin, Yemen ve Kolombiya’daki çeşitli üniversitelerle ikili akademik işbirliği protokolleri imzaladığını da hatırlatan Rektör Prof. Dr. Kibar, “Geçtiğimiz yıl Amerika Birleşik Devletlerinin önde gelen devlet üniversitelerinden biri olan Portland State Üniversitesi ile yapılan işbirliğinin benzeri protokol bu yıl Colorado State Üniversitesi ile imzalanmıştır. Bu kapsamda Çukurova Üniversitesi öğrencilerine Portland ve Colorado State üniversitelerinden 'diploma' ve 'yüksek lisans' dereceleri alma imkanı sağlanmıştır.” diye konuştu.

Vali Mustafa Büyük’ün de bir konuşma yaptığı programın sonunda ise Sayıştay Başkanı Recai Akyel tarafından 'Kurumlarda Kalite' konulu yeni yılın ilk dersi verildi.