Edirne ile Bulgaristan’ın Kırcaali şehri belediye başkanları, kardeşlik protokolünü paskalya yumurtası tokuşturarak imzaladı. Belediye, komşu ülkeden gelen önemli bir misafir heyeti ağırladı. Bulgaristan 10 büyük şehrinden biri olan Kırcaali’nin belediye başkanı, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensuplarından oluşan bir heyet, kardeşlik protokolü için Edirne’ye geldi.

Edirne ile Bulgaristan’ın Kırcaali şehri belediye başkanları, baş başa yaptıkları görüşmelerin ardından protokolün imzalanacağı salona geçti.
İki şehrin katılımcılarının huzurunda imzalanan protokolle iki şehir halkının geçmişten beri var olan kardeşlik ve dostluk ilişkileri resmiyete dökülmüş oldu. İmza töreninde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bugünün her iki şehir için tarihi bir gün olduğunu söyledi.
Birbirine çok yakın iki şehrin bugüne kadar gecikmiş olan kardeş şehir ve belediye ilişkisinin başlayacak olmasının mutluluk verici olduğunu ifade eden Gürkan, “Kırcaali için Edirne, Türkiye’ye açılan bir kapı. Edirne için ise Kırcaali, Balkanlara, Avrupa’ya açılan bir kapı. Her iki şehrin birbiriyle ortak kültürel, tarihi ve ekonomik işbirlikleri var.” dedi.

Bugün imzaladıkları protokolle bu işbirliklerini artırarak, her iki halkın da daha zengin, güçlü ve birbirileriyle daha kaynaşmış hale gelmelerini arzu ettiklerini anlatan Gürkan, şunları söyledi: “Birlikte yapacağımız çalışmalar hem Türkiye Cumhuriyeti’ni hem de Bulgaristan Cumhuriyeti’ni birbirine daha da yaklaştıracağından hiç şüphem yok.”

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz ise bugün kendileri için tarihi bir önem arz ettiğini ifade ederek, uzun süre içerisinde hazırladıkları ve uzun zamandan beri bekledikleri bir gün olduğunu kaydetti. Her iki şehir halkının, uzun yıllardır birbirini kardeş hissettiğini ifade eden Aziz, “Biz bu kardeşlik protokolünü imzalamak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Her iki belediye halkı adına bu kardeşlik protokolünü imzalamak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Bu protokol hem bugün hem de geleceğimiz için de imzalamamız gerekiyor. Çünkü bizim için Edirne, Türkiye’ye açılan bir kapıdır. Kırcaali de sizin kalbinize, kardeşliğe, komşuluğa açılan bir kapı olduğuna inanıyoruz. Tabii ki Balkanlar'a ve Avrupa’ya açılan bir kapı.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hıristiyanların Paskalya Bayramı nedeniyle Kırcaali’den getirilen renkli yumurtaları Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz tokuştu. Yumurta tokuşturması renkli görüntülere sahne oldu. İki şehrin belediye meclisi üyeleri ve diğer katılımcılar başkanların performansını ilgi ile takip etti.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, içinde yaşadıkları coğrafyanın farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Hıristiyanların Paskalya Bayramı’nı ve Yahudilerin Hamursuz Günü’nü kutladı. Başkan Gürkan, konuk başkana Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin temsili pehlivan heykelini hediye ederken, konuk başkan da Gürkan’a şehrin tarihini anlatan bir tablo takdim etti.