Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) resen emekli edilen askerler, referandumla yapılan anayasa değişikliğine rağmen 4 yıldır haklarının iadesi yönünde hükümetin hiçbir adım atmamasını protesto için TBMM önünde başlattıkları iade-i itibar nöbetini sonlandırdı.

Re’sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, TBMM önündeki ide-i itibar nöbetini sonlandırdıklarını söyledi. Askerler için nöbetin kutsal olduğunu aktaran Kahramaner, haklarının kendilerine iade edilmesi ve seslerini duyurmak için başlattıkları ‘iade-i itibar nöbetinin’ adaletsizliğe, hukuksuzluğa, duyarsızlığa bir tepki, vicdanlara seslenme nöbeti olduğunu kaydetti. Kahramaner, “Bu nöbet sessiz yığınların sesi, geleceği gasp edilmiş çocuklarımızın feryadıdır. Bu nöbet yıllarca kaderleriyle baş başa bırakılan, ötekileştirilen, açlığa ve sefalete mahkum edilen ama buna rağmen dimdik ayakta duran onurlu askerlerin nöbetidir.” dedi.

Haklı taleplerini ilgililere ulaştırmaya, Meclis gündemine taşımaya çalıştıklarını. Milli Savunma Komisyon Başkanlığı, üyeleri ve Milli Savunma Bakanı ile sayısız görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Kahramaner, “ Meclise gönderilen askerlikle ilgili her tasarıda kararname mağduru askerler ile askeri öğrenciler sürekli gündeme gelmiş ancak somut bir adım atılmamıştır. Yaptığımız her görüşmede haksızsınız diyene hiç rastlamadık, ama böyle suçlamalarla adam mı atılırmış diyen fazlasıyla rastladık.” diye konuştu

‘BİZ HIRSIZLIK VE YOLSUZLUKTAN DEĞİL, BİZ NAMAZ KILIYOR, EŞİMİZ BAŞÖRTÜLÜ DİYE ATILDIK’

Hırsızlıktan, dolandırıcılıktan, ihaleye fesat karıştırmaktan, vatan hainliğinden atılmadıklarının altını çizen Kahramaner, şöyle dedi: “Peki neden mi atıldık? Mazeretsiz birkaç gün mesaiye geç geldiğimiz ve amirimizle tartıştığımız için atıldık. Satın alma ve levazım depolarında dönen dolaplara çomak soktuğumuz için atıldık. Aşırı borçlanma denen ucube bir gerekçeyle atıldık, solcu olduğumuz için atıldık, sağcı olduğumuz için atıldık, namaz kıldığımız için atıldık, eşimiz çağdaş kıyafet giymiyor diye atıldık, operasyonda yaralanıp sağlığımıza dikkat etmediğimiz için atıldık. Ve bunların hiç birinde yargı kararı olmadan savunma hakkı verilmeden atıldık.”

‘DARBELERİN AÇTIĞI YARALARI SARACAĞIZ DEDİNİZ AMA DARBEZEDE ASKERLERİ UNUTTUNUZ’

Bugünlerde TBMM genel kurulunda görüşmeleri devam eden Askeri Hakimler Kanun tasarısının 9 uncu maddesinde mesaiye mazeretsiz gelmeyen, aşırı derecede borçlanan hakimler için uyarma, kınama gibi basit cezalar öngörüldüğünü hatırlatan Kahramaner, aynı disiplin suçlarının geçmiş dönemlerde kendileri için meslekten çıkarma cezası olarak uygulandığını dikkat çekti. “Şimdi soruyorum sizlere, biz bu adaleti nerde arayacağız. Bu hukuksuzlukların, bu eşitsizliklerin hesabını kimden soracağız?” diyen Kahramaner, “ Ey vicdan sahipleri bu memleket darbelerden, vesayetten çok çekti dediniz, darbelerin açtığı yaraları saracağız dediniz ama darbezede askerileri unuttunuz. Kararname mağduru askerleri yok saydınız, darbezede askeri öğrencileri görmezden geldiniz. Cuntacıların Anayasayı askıya aldığı gibi, yoksa sizlerde vicdanlarınızı askıya mı aldınız?” ifadesini kullandı.

‘NÖBETİMİZ İTİBAR GÖRDÜ, HAKLARIMIZ BAKANLAR KURULUNA TAŞINACAK’

TSK’dan yargı kararı olmadan kararnamelerle ilişiği kesilen ve özlük hakları gasp edilen askerler olarak haklı taleplerini her platformda dile getirdiklerini şimdide TBMM önündeki ‘iade-i itibar nöbeti’ ile bunu herkese duyurmak istediklerini aktaran Kahramaner, “ Adalet nöbetimizi bitirdik. Bu nöbet sırasında ilgililer, yetkililer sesimizi duydu. Birçok milletvekili bizim haklarımızla ilgili yasa tasarının Bakanlar Kuruluna getirileceği sözünü verdi. Şimdi umudumuz bize verilen bu sözün gerçekleşmesi için Bakanlar Kurulunda. İnşaallah bu kez sözlerin arkasından olumlu netice çıkacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.