İlahiyatçı Yazar Reşit Haylamaz, gerek Kur’an-ı Kerim, gerek hadisler, gerekse Efendimiz’in ve sahabenin hayatının tümüne bakıldığı zaman şiddetin, savaşın hiçbir zaman öncelikli gündem olmadığını vurgulayıp, "Efendimiz’in hayatı, yaşatmak üzerinedir. İnsanların elinden tutmak, insanlarla temas kurmak ve o insanları gerçek olan ile yüzleştirme adına elindeki her türlü imkanları seferber ederek bir hayat yaşamıştır.” dedi.

Peygamber Yolu Derneği ve Osmaniye Ufuk Eğitim Gönüllüleri Derneği (UFUKDER) tarafından Peygamber Efendimizi (sas) daha iyi tanımak ve tanıtmak için düzenlenen ‘Herkes O’nu okuyor’ yarışması kapsamında Osmaniye’de “Onunla bir ömür” konferansı düzenlendi. Enver Usta Tesislerinde düzenlenen ve yüzlerce kişinin katıldığı konferans Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Açılış Konuşmasını yapan UFUKDER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Başkaya, “Hepimiz biliyoruz ki bu dünya bir imtihan dünyasıdır. Hiç şüphesiz insan burada çeşitli şekillerde sınanacak, kimi zaman bu dünya, onu sıkacak, sarsacak ve hırpalayacaktır. Kimi zaman da çeşit çeşit bela ve musibetlere giriftar olacaktır. İşte tüm bunlara karşı nasıl davranılması gerektiğini gösteren en güzel örnek, bütün beşerin medyun olduğu insanlığın iftihar tablosu, Efendiler Efendisi Hz. Muhammed(s.a.s)'dir. O ki dünyaya teşriflerinden vefat edene kadar pek çok sıkıntı, eziyet ve musibet karşısında olağanüstü sabır göstermiş; kendisine, yakınlarına ve dostlarına yapılan sayısız insanlık dışı davranış karşısında da hep af ve müsamaha yolunu tercih etmiştir.“ dedi.

İlahiyatçı Yazar Reşit Haylamaz ise konuşmasında, Efendimiz’in(sas) hayatını anlattı. Peygamber Efendimiz’in(sas) hayatının diyalog içinde geçtiğini vurgulayan Haylamaz, Hizmet’in diyalogla öne çıkması nedeniyle ‘diyaloğa’ bile düşman olanlar bulunduğunu belirtti. Mümin, aklıyla, imanıyla, hissiyatını dengeleyen insan olması gerektiğini belirten İlahiyatçı Yazar Dr. Reşit Haylamaz, “Dini bilmiyorlar, bilmeden ezbere konuşuyorlar. Gerek Kur’an, gerek hadisler, gerek Efendimiz’in hayatı, sahabenin hayatı, bunların bütününe baktığımız zaman şiddetin, savaşın hiçbir zaman öncelikli gündem olduğunu göremezsiniz. Efendimiz’in hayatı, yaşatmak üzerinedir. İnsanların elinden tutmak, insanlarla temas kurmak ve o insanları gerçek olan ile yüzleştirme adına elindeki her türlü imkanları seferber ederek bir hayat yaşamıştır.”

Peygamber Efendimiz’in hayatında şiddetin, kinin zerresinin bulunmadığını kaydeden Haylamaz, “Biz, 23 yıllık dönemde gerginliğin olduğu, Efendimiz’e karşı çıktıkları her yeri tespit ettik. Bunların içinde sahabenin refleksi nasıl olmuş? Efendimiz onları nasıl yönlendirmiş? Kendisinin uygulaması nasıl olmuş? Bunları gün yüzüne çıkardığımızda asla zerresinin, şiddetin, kinin, nefretin, hissiyatla hareket etmenin emaresi yoktur. Bunu bilmediklerinden dolayı bazı insanlar maalesef hissiyatlarının mağlubu olarak, akılla hareket etmiyorlar, mantıkla hareket etmiyorlar. İçlerinde bulundukları ruh haletini şiddetle dışarıya vurma gibi... Bunu da dine refere ettirmeye çalışıyorlar. Oysa O hep yaşatmayı tercih etmiştir. Herkesin korumakla mükellef tuttuğu 5 şey vardır Allah’ın. Aklı koruyacaksın, canınızı, malınızı, iffet ve namusunuzu bir de dininizi koruyacaksınız. Bunları yok etmeye gelene ‘buyur geç’ denmez, o zaman savaş olur. Savaşın içi bile şefkat ve merhamet doludur. Efendimiz, hissiyatı ile hiçbir zaman hareket etmemiştir.” dedi.

“EFENDİMİZ’İN (sas) HAYATI BAŞTAN SONA DİYALOGDUR”

Peygamber Efendimiz’in(sas) hayatı baştan sona diyalog ve insanla temas olduğunu belirten Dr. Haylamaz, “Peygamber Efendimiz’in (sas) gösteremezsiniz, dininden dolayı, inancından dolayı irtibatını kestiği bir tane adam yoktur. Kabilesinden, şehrinden, ailesinden dolayı irtibatını kestiği bir tane adam yoktur. Ne müşriklerin arasında, ne ateistlerin arasında, ne Yahudilerin, ne münafıkların, ne Hristiyanların arasında, üzerini çizdiği, kapıyı yüzüne kapattığı kimse yoktur. Olsaydı kazanamazdı kimseyi.” değerlendirmesinde bulundu.

Dr. Reşit Haylamaz 'Herkes Onu Okuyor' projesi ile her yıl Peygamber Efendimizin farklı bir yönünün anlatılması amaçlandığını aktardı.

Konferansın sonunda katılımında dolayı Ufuk Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Yusuf Başkaya tarafından Dr. Reşit Haylamaz teşekkür plaketi takdim edildi.