İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, Anayasa Mahkemesi’nin imam nikahı için resmi nikah şartını kaldırmasına tepki gösterdi. Kadınlar, kararı protesto etmek için Beşiktaş Demokrasi Meydanı’nda eylem yaptı. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Nazan Moroğlu, “Bu karar ile aile yapımızın temeline dinamit konmuştur.” dedi.

Meydanda toplanan kadınlar, ‘Cumhuriyet devrimleri kadını özgürleştirir’ yazılı pankart açtı. Anayasa Mahkemesi'nin kararına tepki gösteren Moroğlu “ Bu karar hukuka, adalete, vicdana, kamu düzenine ve kamu yararına aykırıdır. Ama hukukun olmadığı yerde hukuk konuşmak, hele hukukçuların hukuk konuşması ne kadar acı veriyor, bunu da paylaşmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Son değişiklikle Anayasa'nın 41. maddesinde yer alan ‘Aile toplumun temelidir’ ile 174. maddede yer alan ‘Resmi nikah özel koruma altındadır’ hükümlerinin hiç sayıldığını dile getiren Moroğlu “Bu değişiklikle çok eşliliğe yol açmak mı istenmektedir? Erken evliliklere yol mı açmak istenmektedir? Yani ailede kadını güçsüz kılmak, güçsüz bir toplumda oluşturmak erken evlilikler dolayısıyla kadınların eğitimsiz kalmalarına yol mu açılmak istenmektedir?” diye sordu.

Siyasi parti liderlerini bu değişikliğe tepki göstermeye davet eden Moroğlu, resmi nikah olmadan kadının miras, nafaka ve aileyi koruyucu medenin kanun hükümlerinden yararlanma haklarına sahip olamayacağına dikkat çekti. Eyleme katılanlar, ‘Resmi nikah olmadan imam nikahına hayır’, ‘Çocuk geline hayır’, ‘Özgür kadın aydın Türkiye’ ve ’Laiklik kadının güvencesidir’ yazılı dövizler taşıdı.

Eyleme katılan kadınlardan Sevim Kıynak, “Bu olay çocuk gelinlerin önüne açtı. Tecavüzlerin önünü açtı. Herkesin bu konuda duyarlı olmasını istiyorum.” dedi.

Anayasa Mahkemesi kararına tepki gösteren Cumhuriyet Kadınları Maltepe Şubesi Başkanı Günay Birecik ise “Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu kararı kesinlikle kınıyoruz. Bu kadını daha da ötekileştiren ikinci, üçüncü sınıf vatandaş haline getiren, bir nema olarak kullanılmasının önüne açan bir karardır.” diye konuştu.