İzmir Büyükşehir ile Seferihisar belediyeleri işbirliğiyle çehresi bir anda değişen Sığacık Kaleiçi’nde sosyal ve ekonomik dönüşüm başladı. Turizmin parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla yürüyen Sığacıklılar, projenin yerel kalkınmada model olacağı söyledi.

Tarihte sanatın merkezi olarak bilinen Teos ve 1500’lü yıllardan itibaren yaşamın devam ettiği Kaleiçi evleriyle tanınan Seferihisar ilçesi, şimdi model olabilecek bir projeyle yeniden gündeme geldi. Ortak restorasyon projesiyle 220 ev yenilendi. Proje, beraberinde turizm hareketliliği ve yerelde kalkınmayı da getirdi. Kaleiçi evlerindeki çalışmalar sadece Sığacık’ın çehresine değil, aynı zamanda yöre halkının yaşamına da sihirli dokunuşlar yaptı. Restorasyon projesi ve kurulan yerel pazarla yeni bir görünüm kazanan Kaleiçi, adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Kısa sürede müdavimi olan İzmirlilerin yanısıra şehirdışından, hattâ yurtdışından gelen turistler de Sığacık’ın sıcacık atmosferine âşık oluyor. Danimarka’dan gelen Tom Peterson, “Sessiz ve sakin bir ortam. İnsanlar çok yardımsever, İngilizce bilmeseler bile yardımcı olmaya can atıyorlar. Her yer bembeyaz, çok hoş olmuş, çok beğendim.” dedi. Liz Peterson da, “İnsanlar çok nazik ve yardımsever. Ortam çok güzel.” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Belediyesi ile yaptığı “Sığacık Kaleiçi Sokaklarının Sağlıklaştırma Projesi Uygulama Ortak Hizmet Protokolü” kapsamında, Sığacık Kalesi içinde yer alan sokaklar ve çarşı bölgesinde sağlıklılaştırma çalışması yaparak, bu bölgelerdeki tarihi dokunun algılanabilirliğini sağladı. Proje kapsamında cephelerde niteliğini kaybetmiş sıvalar onarıldı. Bölgede bulunan Teos taşları cephede korunarak, restorasyon ilkeleri doğrultusunda temizlenerek günyüzüne çıkarıldı.