Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 5'i çocuk 53 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı 11 Mayıs 2013'te meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili davanın üçüncü duruşması sona erdi. Mahkeme, iddianameyi tanzim eden Özcan Şişman hakkında idari veya adlı soruşturma olup olmadığının Adalet Bakanlığı’na sorulmasını, eğer hakkında adli veya idari soruşturma dosyası varsa onaylı örneklerini istedi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıklar Nebil Kabasakal, İlhan Küçükdüvekin, Muhammet Gümüş ile taraf avukatları ve patlamada yakınlarını kaybeden aileler katıldı. Tutuklu sanıklar Fikret Nazik, Mehmet Genç, Nasır Eskiocak, Ergin Ördek, Yusuf Büyükkasım, Doğan Özdemir, Mehmet Kılıç, Ahmet Mansuroğlu ve Süleyman Evet duruşmaya Adana F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS yöntemi ile bağlandı. Mahkeme ayrıca hakkında yakalama kararı bulunan Aykan Hamurcu, Yusuf Nazik, Ercan Bayat, Temir Dükancı, Omar Alkhatıp, Mihraç Ural, Cengiz Sertel ve Mohammad Dip Korali’nin yakalanamadığını bildirdi.

Reyhanlı Emniyet Müdürlüğü’ne yazılan dilekçeye cevap geldiğini belirten mahkeme, patlama ile ilgili görüntülerin Hatay İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde olduğunu bildirdiği, görüntü kayıtlarının Hatay İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderildiğini bildirdi.

Katılanlar vekili Aslıhan Aksoy o dönemde özel yetkili savcı olan ve iddianameyi hazırlayan savcı Özcan Şişman’ın ‘Reyhanlı patlamasında MİT’in ihmali’ olduğu ile ilgili basına yansıyan mektubuna dikkat çekti. Avukat Aksoy, mahkemeden hem savcı, hem de MİT mensupları hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Sanık avukatları ise savcı Şişman’ın basına yansıyan mektubunu mahkemeye sundu. Taraf avukatları ayrıca savcı Özcan Şişman’ın tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Sanık avukatı Halil İbrahim Yurt ise şunları kaydetti: “İddianameyi hazırlayan savcı Özcan Şişman casusluktan tutukludur. Benim müvekkilim Adana F Tipi Cezaevinde savcı Özcan Şişman ile yan yana koğuşlarda kalıyor.”

Tarafların taleplerini dinleyen mahkeme, daha sonra ara kararlarını açıkladı. Patlamaya ilişkin görüntülerin bilirkişi heyetine gönderilmesine karar veren mahkeme, Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Hatay Cilvegözü’nde meydana gelen patlama ile ilgili dosyanın bir örneğinin gönderilmesini istedi. Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, iddianameyi yazan o dönemde özel yetkili savcı olan ve halen MIT TIR’ları olayı nedeni ile tutuklu bulunan savcı Özcan Şişman hakkında idari veya adli soruşturma olup olmadığının Adalet Bakanlığı’na sorulmasına, eğer hakkında adli veya idari soruşturma dosyası var ise onaylı örneğinin istenmesine karar verdi.