Reyhanlı patlamasının üçüncü duruşması ‘güvenlik gerekçesiyle’ Ankara’da yapılıyor. Aileler duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yaparak davanın Ankara’ya taşınmasına tepki gösterdi. Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Gürler dosyanın Antakya, Adana ve Ankara arasında mekik dokuduğunu belirterek, davanın Antakya’ya taşınmasını istedi.

11 Mayıs 2013’te Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen peş peşe iki patlamada 52 kişi ölmüş, 128 kişi yaralanmıştı. 33 sanığın yargılandığı dava Antakya ile Adana’dan sonra bir kez daha ‘güvenlik gerekçesiyle’ Ankara’ya taşındı. Davanın üçüncü duruşması Ankara 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ise duruşma öncesi Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Davanın üçüncü kez başka bir ile taşınmasına tepki gösteren aileler davanın Antakya’ya geri götürülmesini istedi.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Gürler, iki yıldır dosyada bir arpa boyu yol alınamadığını söyledi. Bu dosyanın Adana, Antakya, Ankara arasında mekik dokuduğunu anlatan Gürler, bunun tek nedenin güvenlik gerekçesi olduğunun altını çizdi. Gürler, "Bir devlet düşünün ki bir şehirde güvenliği sağlayamadığını iddia ederek dosyayı ilden ile sürmektedir. Derhal bu dosyanın yetkili ve görevli olan Antakya mahkemelerine gitmesi ve dosya üzerindeki tüm şaibelerin kaldırılmasını istiyoruz. Talebimiz çok net; ailelere ve mağdurlara hukukun ve adaletin tam olarak işleneceğine dair işlemlerin yapılması, dosyaların üzerindeki tüm şaibelerin kaldırılması, gerçek failleri cezalandırılmasıdır." şeklinde konuştu.

Davanın avukatlarından Hatice Can ise Reyhanlı’daki patlamadan önce Cilvegözü'nde bir kaç kez patlama olduğunu hatırlatarak, Reyhanlı’daki patlamanın göz göre göre geldiğini öne sürdü. Can, yargılama sürecinin şeffaf olarak yürümediğini kaydetti. Davanın 3. duruşması olduğunu hatırlatan Can, "Mevcut sanıkların hepsinin elinin değdiğini biliyoruz bu kirli olaya. Ancak asıl bunların üzerindeki organizatörlerin açığa çıkması için hep birlikte taleplerde bulunurken mücadele de edeceğiz sözünü söylüyorum. Çünkü ne yazık ki bu tür durumları açığa çıkartmak çok zor." dedi.

Reyhanlı patlamalarının 3. duruşmasını izlemeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da geldi. Ailelerin adliye önünde yaptıkları açıklamayı dinleyen Tezcan, açıklamanın ardından ailelerle birlikte duruşma salonuna geçti.