Rize’de, ülkelerinde süren iç savaştan dolayı göç eden Suriyeli sayısında ciddi artış gözleniyor. İldeki Suriyeliler özellikle dilencilik yaparak geçimini sağlıyor. Birçok noktada konuşlanan ve 200'den fazla oldukları tahmin edilen dilencilerin bir çete tarafından dilendirilebileceği düşünülüyor.

Rize’de, sayıları her geçen gün artan Suriyeliler, kendi imkanları ile ev tutup yaşamlarını sürdürüyor. İldeki bazı Suriyeli ailelerin, köprü altlarında ve sahil bölgesinde yer alan ağaçlık alanlarda kurdukları çadırlarda zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdikleri gözleniyor. Ülkelerindeki iç savaştan kaçan aileler özellikle geçimlerini dilencilik yaparak sağlıyor. Kavşaklar, trafik ışıkları, üst geçitler, cami önleri, işlek caddeler başta olmak üzere birçok noktada yaklaşık 200’den fazla Suriyeli yardım dileniyor.

Ellerindeki ‘Savaştan kaçtım, Allah rızası için yardım edin' yazılı kartonlarla yaşlısı, genci, kadını, çocuğu ile ilde koordineli bir şekilde dilendikleri gözlenen Suriyeli ailelerin özellikle bir çete tarafından dilendirilebileceği düşünülüyor. Vatandaşlar, dilenen kişilere ilk başlarda herkesin yardım yapmaya çalıştığını ancak son zamanlarda yapılan yardımların istismar edilmesinden dolayı rahatsızlık duyduklarını söylüyor ve duruma bir an önce el atılmasını talep ediyor. Her köşe başında bir dilencinin bulunduğu ilde zabıta ekipleri ise herhangi bir müdahalede bulunmuyor.