Antalya'da bacağında kemik iltihabı oluşan bir kişi, plastik cerrahide ilk defa kullanılan 'da Vinci Robotu'yla (Robotik Cerrahi Sistemi) ameliyat edildi. Üç tane birer santimetrelik delikten yapılan ameliyat sayesinde hastanın bacağı kesilmekten kurtuldu.

Dünyada yayın olarak kullanılan Türkiye'de ise yaklaşık 30 hastanede kullanılan da Vinci Robotu, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde kullanılmaya başlandı. Da Vinci Robotik Sistem, cerrahi ekipman olarak 3 ana bölümden oluşan ve bilgisayar temeline dayanan minimal invaziv(yani en düşük düzeyde zarar vererek) cerrahinin uygulanmasını sağlayan robotik sistem. Doktorların işini kolaylaştıran, zamandan tasarruf sağlayan sistemde hastanın vücudunda ise normal yöntemlere göre daha az deformasyon yapılıyor. Çeşitli cerrahi ameliyatlarda kullanılan yöntem Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde ise ilk defa plastik cerrahi yönteminde uygulandı.

PLASTİK CERRAHİDE BİR İLK

AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından kullan da Vinci Robotu hakkında bilgi vermek için Rektörlük Senato Salonu’nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Ömer Özkan, robotun tek başına bir anlam ifade etmediğini söyledi. Bu yöntemin birçok yenilik sağladığını anlatan Özkan, plastik cerrahi olarak Türkiye'de ilk defa kendi bölümlerinde kullanıldığını söyledi. Robotla, yapılan ameliyatlarda ufak bir kaç delikle ameliyat yapıldığını, hastada sadece birer santimetrelik iz oluştuğunu anlatan Özkan, "Açık ameliyatlara göre hiçbir izin olmadığı bir ameliyat yaptığımız ameliyat bir ilk. Diğer bölümlerde kullanılacak. Ekip işi. Robotun tek başına yapması mümkün değil. Bilimsel bir yönü olan plastik cerrahi çok önemli bir ameliyat burada. Normal şartlarda 2,5 yıldır ayağında bir kemik enfeksiyonu olan Bayram Yaşar(46) onlarca ameliyat olmuş. Bu ayağında önemli doku nakli yapılması kas ya da karın zarından sağlıklı bir dokunun gelmesi gerekiyordu. Karın duvarındaki bir zarı mikroskop yardımı ile yaptığınız bir ameliyat. Robot tek başına bu ameliyatı yapmıyor. Geniş bir iz yaratmıyorsunuz. Karnını tamamen açmıyorsunuz. Bu teknolojiden kan ihtiyacınız olmuyor. Ameliyat kısa sürüyor. Hasta ertesi günü yemeğini yiyor. Konforlu bir ameliyat." ifadelerini kullandı.

Özkan, hastanın bacağında kemik iltihabı olduğu için ameliyat olmaması durumunda bacağının kesilmesinin gündeme gelebileceğini söyledi. Robot sayesinde hastanın sırtından, karnında doku almadan 3 tane birer santimetrelik deliklerden ameliyat yapıldığını belirten Özkan, bu sayede hastanın vücudunda büyük yaraların oluşmadığını kaydetti. Özkan, robot olmaması durumunda bu dokuyu tercih etmeyeceğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe, robotun yüksek hareket kabiliyetiyle vücudun en uç noktasına kadar ulaşma imkanı verdiğini söyledi. Bunun da ameliyatları çok daha kolay ve estetik hale getirdiğini, en kısa sure içinde ameliyat yapılabildiğini söyledi. Devlet üniversiteleri arasında en son kendilerinin bu cihazı aldıklarını belirten Kurtcephe, plastik cerrahide ilk kullanılan üniversite olduklarını söyledi.

Toplantıya, İsrafil Kurtcephe ve Ömer Özkan'ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Çetinkaya, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Turhan, AÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Arıcı, AÜ Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Melike Cengiz ile AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonst. Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan da katıldı.