Zonguldak Valiliği ve Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) tarafından düzenlenen Roman Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinde dışlanmışlık, damgalanma ve yoksulluk temalarının ağırlık kazandığı açıklandı.

Toplantıda Roman asıllı Azınlıklar ve Romanlardan Sorumlu Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Prof. Dr. Nezdet Mustafa ile Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu da katıldı.

BEÜ Konukevi’nde Çalıştay’ın sonuç bildirgesini açıklayan İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Korkut Tuna, yapılan çalışmaların ve sunumların sonuçları değerlendirildiğinde ele alınan grubun sahip olduğu sosyal özelliklerine bağlı olarak dışlanmışlık ve yoksulluk temalarının ön plana çıktığının görüldüğünü kaydetti. Prof. Tuna, “Araştırmanın pilot uygulamasının sonuçlarının göz önüne alındığında öncelikle Roman vatandaşların bu ülkenin bir parçası olduğu, dışlanma ve damgalanma konusunda başta üniversiteler olmak üzere kamu idarelerinin ve sosyal politika geliştiren sivil toplum kuruluşlarının konuya daha fazla ilgi göstermesi gerekmektedir. Roman Araştırma Merkezleri’nin hem akademik hem de stratejik bilgi üretimine uygun olarak yapılandırılmaları üzerinde durulmuştur. Roman araştırmalarında teorik ve kavramsal sorunların belirlediği sınırlılıklar karşısında yeni araçların üretilmesi gereği üzerinde durulmuştur. Toplumdaki kültürel çeşitliliğe saygı gösterilmesi, farklılıklarımızı kabul ederek ortak paydalarımızı, değerlerimizi de göstermek gerektiği vurgulanmıştır.” dedi.

Konuşmasında çözüm önerilerine de değinen Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alan araştırmalarına ağırlık verilmesi ve bu konuda arşiv verilerinden yararlanılması. Romanlar konusunda her türlü dışlanma ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması, yaşam koşullarının iyileştirilerek sosyo-ekonomik sorunların giderilmesi. Kültürel yapılarının korunması ve yaşadıkları muhitlerin alt yapısının iyileştirilmesi. Romanların eğitim öğretim sürecindeki aktif olarak yararlanmaları ve bu konuda yaşanan sorunların giderilmesi. Mevcut sorunların çözümünde var olan politikaların uygulamaya geçirilmesi ve uygun sosyal politikaların üretilmesi. İş-Kur tarafından açılan kurslarda devamın sağlanması için mevcut uygulamaların yanında alternatif çözüm önerilerinin tespit edilmesi. Roman çalışmalarında Balkanlarda yaşayan Romanlarla ilgili kurum ve kuruluşlarla diyalog içinde olunması, yurt dışı tecrübelerinin değerlendirilmesi. Toplumun yanlış Roman algısı konusunda bilinçlendirilmesi. Çok yönlü ve uzun vadeli iyileştirme planları yapılması. Roman grupları içindeki daha yoksul ve dezavantajlı grupların problemlerine öncelik verilmesi öncelikli olarak tespit edilmiştir.”

ROMAN ASILLI BAKAN: BU PROJE TARİHİ BİR ŞANS OLABİLİR

Kendisi de Roman asıllı olan, Azınlıklar ve Romanlardan Sorumlu Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Prof. Dr. Nezdet Mustafa, bu projeyi desteklediklerini söyledi. Projenin sonuçlarının Romanlar ve Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli olduğunu ifade eden Mustafa, “Bugünkü görüşmede anlaştık, bilim adamlarımıza akademik destek vereceğiz. Elimizde olan kitapları onlarla paylaşacağız. Bu proje tarihi bir şans olabilir. Çünkü bu projenin sonuçları tüm Türkiye’ye dağıtılacak. İnanıyoruz ki bu beraberlik başarılı bir proje yapmamıza vesile olur.” ifadesini kulandı.