Edirne Valiliği tarafından oluşturulan Roman Mehter Takımı, ilk konserini halka verdi. Vali Dursun Ali Şahin, "Allah, Romanlara bu güzel enstrümanları kullanma marifetini vermiştir. Herkes dünyaya ağlayarak gelir ama Romanlar zurna çalarak gelir." dedi.

Türkiye’de Romanların yoğun olarak yaşadığı illerden biri de Edirne. Yaşamlarıyla bulundukları bölgeye renk katan Romanlar, doğuştan müzik yeteneğine sahip. Valilik, Osmanlı devletinin kadim başkenti olan Edirne’de, bu özellikleri nedeniyle Roman vatandaşları bir araya getirerek mehter takımı oluşturdu. Usta Roman müzisyenlerden oluşan ekip, iki ay boyunca iki profesyonel hocadan nota ve ritm dersleri ile başladı.

Eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayan 40 kişilik mehter takımı sahneye çıkmaya başladı. Bu kapsamda Roman Mehter Takımı, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Edirne’nin en işlek caddesi olan Saraçlar’da sahne aldı. Birbirinden özel parçaları icra eden ekip, aralarında Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in de olduğu kalabalık izleyici topluluğu coşturdu. Yaklaşık bir saat boyunca sahnede kalan Romanların performansı izleyicilerden büyük alkış aldı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, yaptığı açıklamada, Romanlardan müteşekkil bir mehter takımı oluşturduklarını söyledi. İki ay gibi kısa bir sürede notalarıyla marşların öğrenildiğini anlatan Şahin, “Zaten Romanlar doğuştan zurnayı, davulu, dümbeleği çalan insanlar. Ben kendilerinden son derece memnunum. Kısa zamanda bu işi becerdiler. Allah, Romanlara bu güzel enstrümanları kullanma marifetini vermiştir. Herkes dünyaya ağlayarak gelir ama Romanlar zurna çalarak gelir.” dedi.

Mehter takımının Romanlara prestij getireceğini vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Yani bu konudaki becerilerinin son derece fazla olduğunu gördüm. Biz de onlardan bu konularda yararlanarak, Romanlardan müteşekkil mehter takımını kurduk. İnşallah Edirnemiz için güzel olacak. Ve daha güzel Romanlara bir prestij getirecek bu mehteran takımı. İleride biz bunları bazı uygun olan Balkan ülkelerinde de mehter takımını götürerek, oradaki halkımızı coşturmak için çalışacağız, gayret edeceğiz.”

Takımın ilk performansının gayet güzel olduğunu kaydeden Şahin, “İki aylık bir çalışma sonucunda zurnanın bu denli güçlü çalınması ve marşları bu denli güzel söylemeleri gayet güzel.” diye konuştu.