Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kısa süre önce kurulan Batı Karadeniz Romanlar Derneği yönetimi, Roman vatandaşların iş sahibi olması amacıyla İŞKUR ile ortaklaşa meslek kursu düzenleyecek. Konuyla ilgili olarak Romanlarla toplantı yapan Dernek Başkanı Rıza Demir, "Roman vatandaşlarımızın artık günlük yaşamaktan çok meslek sahibi olarak yaşamalarını istiyoruz." dedi.

Ereğli'de geçtiğimiz sene kurulan ve Batı Karadeniz'deki Roman vatandaşların sorunlarını masaya yatırmak amacıyla çalışmalara başlayan Batı Karadeniz Romanlar Derneği yönetimi, Romanların günlük yaşamaları yerine iş sahibi olmaları amacıyla girişimde bulundu. Dernek Başkanı Rıza Demir, Romanların iş sahibi olabilmeleri amacıyla İŞKUR ile görüşerek kurs verilmesi konusunun Toplum Yararına Çalışma Programı'na alınmasını sağlamak istediklerini söyledi.

Rıza Demir, Alaplı ilçesine bağlı Sarıkadı köyünde Roman vatandaşlarla yaptığı toplantıda, Romanların günlük yaşamaktan kurtulup artık meslek sahibi olmalarını istediklerini söyledi. Zonguldak ve ilçelerinde 14 bin Roman vatandaşın yaşadığını belirten Demir, "Zonguldak'ta 14 bin civarında Roman vatandaşı yaşamaktadır. Bu insanları meslek sahibi yapabilmek için dernek olarak projeler hazırladık. Öncelikle Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında 40 meslek grubunda seçecekleri meslek gruplarına göre istihdam edilecekler. Vatandaşlarımızı, bu meslek gruplarının dışında başka meslek grubu tercih etmeleri durumunda onu da program kapsamına alabileceğiz." dedi. Belirlenecek olan meslek guruplarına 10 kişinin katılacağını ve kurs süresinin 6 ila 9 ay olacağını ifade eden Demir, "Katılanlar, günlük 20 lira ücret alacaklar. Projelerde Roman vatandaşlara öncelik verilmesi bizler için memnuniyet vericidir. Roman vatandaşlarımızın artık günlük yaşamaktan çok meslek sahibi olarak yaşamalarını istiyoruz. Ayrıca, okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımız için okuma yazma kursları açarak Roman vatandaşlarımızın eğitim düzeylerini üst seviyelere çıkartmak istiyoruz." diye konuştu.

"ÖĞRENEBİLECEKLERİ MESLEK GRUPLARINI SEÇMELİLER"

Toplantıya katılan Alaplı Halk Eğitim Müdürü Ahmet Uludağ ise Roman vatandaşların kendilerine uygun, yapabileceğine inandıkları meslek grubundaki kursları seçmeleri gerektiğini söyledi. Uludağ, "Roman vatandaşlarımızın öğrenebileceği ve daha sonra kendi çabalarıyla ilerletebilecekleri meslekleri tercih etmelerini istiyoruz. Halk Eğitim olarak Roman vatandaşlarımıza seracılık, kaynakçılık ve ev kadınlarının yararlanabileceği dikiş nakış kurslarını önerebiliriz." ifadelerini kullandı. Roman vatandaşlar ise böyle bir kurs imkanının kendilerine sağlanmasından dolayı mutlu olduklarını ifade ettiler.