Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cuma günü Bursa'da yapacağı ‘Büyük Roman Buluşması’ öncesinde Romanlara ayrımcılık iddiası gündeme geldi. Güney Marmara Roman Dernekleri Federasyonu ve Romanspor Kulüp Başkanı Efkan Özçimen, Osmangazi Kamberler Parkı içerisinde bulunan halı sahayı kiralama girişimlerinin AK Partili Encümen Üyesi Ahmet Köken tarafından engellendiğini iddia etti.

Kamberler Parkı'nda basın açıklaması yapan Efkan Özçimen, Ebu İshak Mahallesi Halı Saha ihalesinde baskı gördüklerini öne sürdü. Ellerinde kırmızı kart ve pankart taşıyan Romanlar eşliğinde konuşan Özçimen, Roman gençleri uyuşturucudan uzak kalmaları için spora yönlendirdiklerini, bu amaçla da Romanspor'u kurduklarını ifade etti. Ebu İshak Mahallesi Halı Sahası'nı Roman gençlerin spor yapması için kiralamak istediklerini ifade eden Özçimen, şöyle konuştu: "Romanspor olarak Osmangazi Belediyesi tarafından yapılan Ebu İshak Mahallesi Halı Saha ihalesine katılmak istedik. Ama Ahmet Köken isimli encümen üyesi gelip bize, ‘Romanlar ihaleye mi katılacak?’ diye sordu. Biz de, ‘Evet, bütün anayasal yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Hakkımız değil mi?’ dedik. O ise ‘Hayır siz bu ihaleye katılmayacaksınız, biz bu halı sahanın sözünü Demirtaşspor Kulübü'ne verdik.’ dedi. Biz ilk şaşkınlığın ardından, ‘O zaman niye ihaleye çıkarıyorsunuz. Madem Demirtaşspor Kulübü'ne uygun gördünüz burayı niye ihaleye çıkarıyorsunuz.’ şeklinde tepki gösterdik. Ancak o ise bize, ‘Romanların başka işi yok mu? ihalelere geliyorsunuz, top sahası istiyorsunuz, gidip kendi mahallenizde, kendi sokağınızda top oynayın. Biz size saha falan vermiyoruz. İhaleye de sokmuyoruz, gerekirse bu ihaleyi de iptal ederiz.’ karşılığını verdi."

İhaleyi Demirtaşspor Kulübü başkanının 145 bin TL aylık bedelle kazandığını anlatan Özçiken, kendilerinin ise ancak 6 bin liraya kadar çıkabildiklerini aktardı. Özçimen şöyle devam etti: "Bu ayrımcılıkla bu Türkiye nereye gidecek? Hem devlet olarak bize diyorlar ki; ‘Roman çocuklarını uyuşturucudan, kötü alışkanlıklardan uzak tutun’. Evet biz mücadelemizi veriyoruz ama belediyeler bize destek vermezse biz bunu nasıl yapacağız? Geçen iki hafta önce bir kardeşimiz 17 yaşında, bonzaiden öldü. Biz çocuklarımıza spor kulübü kurduk. Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanı Bursa’ya geliyor, Roman buluşmasına. Biz bu sorunu kendisine de ulaştıracağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesinde AK Partili encümen üyesinin kendilerine yönelik bu tutumuna şaşırdıklarını ifade eden Efkan Özçimen, sözlerini şöyle devam ettirdi: "Sonuçta biz de Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarıyız. Biz de vergimizi ödüyoruz. Beklemediğimiz bir durum, biz bunu kınıyoruz. O encümen üyesini istifaya davet ediyoruz. AK Parti’ye yakışmayan bir davranışta bulundu. AK Partili bütün yöneticilerinden bu meclis üyesi ile ilgili tutumunu kararını bekleyeceğiz."

Encümen üyesinin kendilerine ‘ihaleden çekilin’ demesinin de suç olduğunu aktaran Özçimen, "Kendisi hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu bize yapılıyorsa demek ki herkese yapılıyordur. Ayrıca bu saha kayıt dışı çalışıyor, ne vergisi var, ne maliyeye bildirgesi var, ne SGK’ya bildirgesi var." dedi.

KÖKEN: NEDEN ANLAŞMADINIZ DİYE SORDUM

AK Partili Encümen Üyesi Ahmet Köken ise iki komşu mahallenin ihale öncesinde anlaşmasını istediğini belirterek, şunları söyledi: "Ben onlara öyle demedim, ben ‘iki komşu mahallesiniz, iki komşu kulüpsünüz, keşke ihale öncesi bir görüşme yapıp, bir uzlaşıya girseydiniz de bu fiyat da bu seviyeye gelmeseydi. Biriniz girer ihaleyi alırdınız, diğeri de faydalanırdı. Siz önce anlaşmamışsınız ve bu fiyat bu seviyeye geldiği için bu fiyatı biz mi artırdık. Öyle dışlama falan yok. Ben sadece kendi mahalleleri adına 'siz de mi giriyorsunuz’, diye sordum. Onlar yanlış anlamış. İki komşu anlaşsaydınız ihale bu rakamlara çıkmasaydı." Ahmet Köken ayrıca ihale sürecinin bitmediğini, ihale komisyonunun aldığı teklifi değerlendireceğini sözlerine ekledi.