İzmir'de biraraya gelen Roman vatandaşlar, uyuşturucuyla mücadele etmek ve mahallelerinde uyuşturucudan ölümlerin önüne geçmek için eylem düzenledi. Uyuşturucudan çocuklarını kaybedenler veya çocuklarını bu zehirden kurtarmak isteyen mahalle sakinlerine, CHP'nin Roman milletvekili Özcan Purçu da destek verdi. Her ay çocukların uyuşturucudan öldüğünü belirten Purçu, “Roman çocuklarının yüzde 60-70'i madde bağımlılığına bulaşmış durumda. Ne devlet, ne kamu kurumları, ne ilgili kurumlar hiçbir şekilde bu mahallede çalışma yapmıyor. Geceleri mahallelerimizin içerisine kilolarca uyuşturucu madde getiriliyor. Bunu emniyet de biliyor, bile bile onlara fırsat tanıyor.” dedi.

Uyuşturucu satışının yoğun yapıldığı yerlerden biri olarak bilinen, Konak ilçesi Yenişehir semtindeki Roman vatandaşlar, çocuklarını zehirden korumak, bölgede satışını engellemek ve ölümlerin önüne geçmek için mücadelelerini sürdürüyor. Uyuşturucuya karşı isyan bayrağı açan mahalleli, polisin zehir tacirleriyle daha etkili mücadele etmesini istedi. 27 yaşındaki Cihan Kerpitçi'nin geçen cuma günü uyuşturucudan öldüğünü belirten mahalle sakinleri, uyuşturucunun önüne geçmek için emniyeti göreve çağırdı. "Romanların kaderi uyuşturucu değil", "Uyuşturucu çözüm değil", "Gençlerimiz ölmesin", "Omuz omuza uyuşturucu belasını yeneceğiz" yazılı pankartlarla eylem düzenlediler. Mahalle sakinlerine, CHP Özcan Purçu da destek verdi. Her ay çocukların uyuşturucudan öldüğünü belirten Özcan Purçu, “Maalesef Türkiye'de şu an Roman mahallelerinde en büyük sorun, uyuşturucu ve madde bağımlılığı. Şu an Yenişehir semtindeyiz. İzmir'in en kalabalık Roman mahallesindeyiz. Roman çocuklarının yüzde 60-70'i madde bağımlılığına bulaşmış durumda. Ne devlet, ne kamu kurumları, ne ilgili kurumlar hiçbir şekilde bu mahallede çalışma yapmıyor. Her gün gençlerimiz ölüyor bizim. Her gün çocuklarımız madde bağımlılığına, satıcılığına bulaştırılıyor bir şekilde. Bunu devletin bir şekilde önlemesi lazım ama hiçbir şekilde ne denetim var ne önlem var. Çocuklarımız göz göre göre ölüyor.” dedi.

'EMNİYET BİLİYOR'

CHP Milletvekili Purçu, sözlerine şöyle devam etti: “Geceleri mahallelerimizin içerisine kilolarca uyuşturucu madde getiriliyor. Bunu emniyet de biliyor, bile bile onlara fırsat tanıyor. Burada sadece arada bir satıcılara yönelik operasyon yapılıyor. Her gün bizim mahallemize polis gelsin. Gelsinler, mahallemizi her gün denetlesinler. Sakladıkları yer belli, satıcılar belli. Artı bizim çocuklarımıza hep polisler müdahale etmesin, biraz da sosyal projeler yapılsın. Bizim çocuklarımız meslek öğrensin. Bizim çocuklarımızın okuması için devlet olanak sağlasın, devlet politika geliştirsin. Şu anki iktidar, 15 yıldan beri hiçbir şekilde Roman mahallelerinde madde bağımlılığıyla ilgili bir çalışma yapmamıştır. Bunun sebebi şudur: 'Roman mahalleleri fakir kalsın, Roman çocukları eğitimsiz kalsın ve bu insanları politik olarak kullanalım. Ucuz bir şekilde kullanalım. Biraz erzak, biraz para verelim, oylarını alalım.' Roman çocukları ölmesin, Roman çocuklarının geleceği uyuşturucu olmasın. Onlar da bu ülkenin çocukları. Hükümeti, devleti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı ve İş-Kur'u göreve davet ediyorum. Madde bağımlılığını önleyelim.”

Operasyonların göstermelik olduğunu iddia eden Purçu, “Bir tane polisle operasyon mu olur? Bir tane polisle bu madde bağımlılığı önlenir mi? Denetimler sıklaşsın, bir tane değil, 50 tane polis gelsin. Yasalar değişsin. Satıcıyı yakalıyor, savcı 10 dakika sonra salıyor. Böyle şey mi olur? Daha iki gün önce madde bağımlılığından gencimiz öldü. Çözümler geliştirilsin. Bizim mahallemiz sahipsiz şu an. Bizim Romanımız, sabah kalktığında ne yiyeceğini düşünüyor. Elektrik kesik, su kesik. O yüzden madde bağımlılığına çabuk bulaştırılıyor. Muhtaçlık psikolojisinden faydalanarak, Roman vatandaşlarımızı uyuşturucuya sürüklüyorlar. Çocuklarımızı kurtaralım.” dedi.

Bağımlı Roman çocuklarını bu zehirden kurtarmak istediklerini vurgulayan Yenişehir Mahallesi Muhtarı ve Yenişehir Romanları Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Ali Yangır ise polislerin 24 saat görev yapmasını istediklerini söyledi. Uyuşturucuyla mücadelede ellerinden geleni yaptıklarını belirten Muhtar Yangır, “Uyuşturu, Roman mahallelerinin kaderi değil. Biz 24 saat emniyetin denetim yapmasını istiyoruz. Büyükşehir'den de Roman çocuklarına iş imkanı bekliyoruz.” diye konuştu.

'KARDEŞİM UYUŞTURUCUDAN ÖLDÜ'

Kardeşi Cihan Kerpitçi'yi uyuşturucudan kaybeden Doğan Kerpitçi, “Bu çocuk beş defa ölümden döndü, ölümcül yaralar aldı, hiçbir şey olmadı ama ufacık bir hap canını aldı. Mahallenin durumunu herkes biliyor, emniyet de biliyor. Bunu ufacık çocuğa sorsan o da bilir. İnşallah bundan sonra başka kimse ölmez.” diye feryat etti.

Evde kardeşinin kriz geçirdiğini dile getiren Süleyman Öztürk ise, “Kardeşim kötü durumda. Tedaviye götürüyoruz, bizi tanımıyor. Polislerin mahallede sürekli gezmesini istiyoruz. Kötü durumdayız.” diye konuştu.

'OĞLUM GÖZÜMÜN ÖNÜNDE ERİYOR'

Oğlunun gözlerinin önünde eridiğini belirten acılı baba Necat Çoltu da, “Oğlum, uyuşturucunun müptelası oldu. Ailesi, çoluk çocuğu var. Bıraktırmaya çalışıyoruz, bırakmıyor. Benim oğlumun hali ne olacak böyle? Çok endişeliyim. Sadece benim değil, bütün çocuklarımız böyle. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Çocuklarımız, gözümüze baka baka gidiyorlar, eriyorlar. Çocuklarımız perişan vaziyette. Ufacık çocuklar hap içiyor. Sadece çözüm istiyoruz.” dedi.

Mahalle sakinlerinden Hafize Işık ise, “Benim kardeşim, 10 senedir uyuşturucudan yatıyor. Belki bir iş imkanı olsaydı bunlar gelmezdi başına. Yani biz artık 'hayır' diyoruz uyuşturucuya. Satanları buluması lazım. Bu satıcılar devam ederse nice gençlerimiz ölecek. Devletin bir çözüm bulması lazım.” şeklinde konuştu.