Böcek davası iddiasıyla yaklaşık 50 gündür Romanya’da gözaltına tutulan iki eski polis memuru; Sedat Zavar ve İlker Usta’nın Türkiye'ye iadesine karar verildi. İade kararının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ay sonunda yapacağı Romanya ziyareti öncesinde çıkması dikkat çekti.

İki eski polisle ilgili davanın son duruşması dün Bükreş Yüksek Temyiz Mahkemesi'nde görüldü. Yaklaşık 1 saat süren duruşmada Mahkeme Başkanı Ioana Bogdan, iki polisin Türkiye’de psikolojik işkence gördükleri ve adil yargılanmadıklarına dair belgeleri dosyaya kabul etmedi. Hakim, belgeleri incelemeye gerek görmeden eski polislerin Türkiye’ye iade edilmelerine karar verdi. Hakim Bogdan’ın bu tavrına polis avukatları tepki göstererek, meslek hayatlarında ilk kez böyle bir tavır ile karşılaştıklarını söyledi.

Bu arada, polislere tebliğ edilmesine rağmen hakimin karaı henüz imzalamadığı öğrenildi. Polis avukatlarının ihtiyati tedbir için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmasının önüne geçmek için iade kararının son anda imzalanacağı öne sürüldü.