Çin'de yapılan Asya Fizik olimpiyatlarında, tamamı Türk okulu öğrencilerinden oluşan Romanya takımı, 8 madalya kazandı. Romanya ikinci kez katıldığı asya fizik olimpiyatlarına davet edilen tek Avrupa ülkesi oldu.

Asya Fizik Olimpiyatları, 3-11 Mayıs tarihleri arasında Çin'in Hangzhou şehrinde düzenlendi. Yarışmaya Avrupa’dan davet edilen tek takım olan Romanya ekibinin tamamı Türk okulu öğrencilerinden oluştu. Sahasında en zor yarışma özelliği taşıyan Asya Fizik Olimpiyatları’nda, Türk okulu öğrencileri tulum çıkardı. Öğrencilere teorik ve deneysel soruların sorulduğu sınavda Türk okulu öğrencileri 3 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı. Bir öğrenci ise mansiyon ödülüyle teselli oldu.

Şampiyon öğrenciler yurda dönüşlerinde hava alanında aileleri ve öğretmenleri tarafından çiçeklerle karşılandı.

Altın madalya kazanan Bükreş bilgisayar lisesi öğrencisi Tudor Cristea, "Bükreş bilgisayar lise öğrencileri olarak Çin'de yapılan fizik olimpiyatlarına Romanya'yı temsilen gittik. 3 altın 2 gümüş 2 bronz madalya ve bir de mansiyon ödülü alarak olimpiyatlarda iyi bir derece yaptık." dedi.

Zorlu Fizik olimpiyatlarına Avrupa'dan başarıları nedeniyle sadece Romanya'nın davet edildiğini belirten Tudor "Romanya olimpiyat takımı olarak hepimiz Bükreş Bilgisayar Lisesi öğrencisiyiz. Okulumuzdaki öğretmenlerimize bize destek oldukları için çok teşekkür ederiz." diyerek duygularını anlattı.

Bu yıl 16. kez düzenlenen Asya Fizik olimpiyatlarına 25 ülkeden 186 lise katıldı. Olimpiyat gelecek sene Hong Kong'da düzenlenecek.