Romanya adına son bir aydır 3 farklı olimpiyatta 14 madalya toplayan Türk okulu öğrencileri ülkenin gururu olmaya devam ediyor. Yakutistan'da çok disiplinli uluslararası olimpiyatta 5, Hindistan'daki fizik olimpiyatlarında 5 madalya alan Türk okulu öğrencileri şimdi de Tayland'da yapılan Matematik olimpiyatlarında aldıkları 4 madalya ile Romanya'nın yüz akı oldu.

4-16 Temmuz tarihlerinde Tayland’ın Chiang Mai şehrinde düzenlenen dünya matematik olimpiyatlarında Romanya ekibi tulum çıkardı. 6 kişilik takımdan bir öğrenci altın, 4 öğrenci gümüş, 1 öğrenci bronz madalya kazandı. Her zaman olduğu gibi Romanya ekibini Türk okulu öğrencileri sırtladı. Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi (ICHB) öğrencileri Romanya'ya 1 altın ve 3 gümüş madalya kazandırdı.

Geçen sene aynı yarışmada gümüş madalya sahibi Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi (ICHB) öğrencisi Simona Diaconu, bu yıl Romanya adına tek altın madalyayı kazanan isim oldu. Türk okulu öğrencileri Theodor Andrei Andronache, Marius Ioan Bocanu ve Ştefan D. W. Spataru gümüş madalya kazanırken, ülkenin bir diğer başarılı okulu Tudor Vianu lisesi öğrencisi Ciprian Mirea Banciocat da gümüş madalyayla sevinen öğrenci oldu. Takımın son öğrencisi Andrei Bogdan Puiu ise bronz madalyayla teselli buldu.

Amerikalı ve Asyalı öğrencilerin madalyalara ambargo koyduğu olimpiyatlarda Romanya genel klasmanda 13. sırada yer alırken, bir kez daha Avrupa birinciliği elde etti.

Matematik olimpiyatlarından her biri yedişer puanlık 6 soru soruldu. Kanada’dan yarışmaya katılan Zhuo Qun (Alex) Song, 42 tam puan alan tek öğrenci oldu.

Bu sene 4-16 Temmuz tarihlerinde Tayland’ın Chiang Mai şehrinde 56.'sı düzenlenen Dünya Matematik olimpiyatlarına 104 ülkeden 577 öğrenci katıldı. Yarışmaya gelecek yıl Hong Kong ev sahipliği yapacak.