Türkiye’ye iade edilen iki eski polis memuru; Sedat Zavar ve İlker Usta’nın MİT ile Romen İstihbaratı (SRİ-SİE) arasındaki gizli takas anlaşması ile gerçekleştiği öne sürüldü.

Romen istihbarat kaynaklarına yakınlığı ile bilinen gazeteci-analist Radu Tudor, Türkiye’nin de polislerin iadesinden önce Romanya’nın istediği iki Arap vatandaşından (Hayssam kardeşler) birini iade ettiğini öne sürdü. Tudor, böylece iki Türk polisinin Erdoğan’ın Bükreş ziyaretine iki gün kala Türkiye’ye "hediye edildiğini" öne sürdü.

Kişisel blogunda "Türkiye-Romanya arasında şüpheli hediyeleşme" başlıklı makale yayınlayan gazeteci-yazar Radu Tudor, "Erdoğan rejiminin son yıllarda diktatörlüğe kayan radikal bir eğilimde bulunduğunu" da öne sürerek polislerin iadesini eleştirdi.

İki eski polisle ilgili davanın son duruşması Bükreş Yüksek Temyiz Mahkemesi'nde görülmüş, yaklaşık 1 saat süren duruşmada Mahkeme Başkanı Ioana Bogdan, iki polisin Türkiye’de psikolojik işkence gördükleri ve adil yargılanmadıklarına dair belgeleri dosyaya kabul etmemiş ve belgeleri incelemeye gerek görmeden eski polislerin Türkiye’ye iade edilmelerine karar vermişti. Hakimin tavrına polislerin avukatı tepki göstermiş, meslek hayatlarında böyle bir durumla karşılaşmadıklarını ifade etmişlerdi.