Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, önceki seçimlerde ihlal edilen temel konulardan birinin tarafsızlık ve tek yanlı yayın meselesi olduğunu belirterek, adaylar ve partiler arasında fırsat eşitliği sağlanması, tarafsızlığın özellikle dikkate alınması, programları sunanların siyasi partiler ve adaylar arasında taraf tutmaması gerektiği uyarısında bulundu.

RTÜK tarafından, seçim döneminde uyulması gereken yayın usul ve esasları ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararları konusunda yayın kuruluşlarını bilgilendirmek üzere düzenlenen seminerlerin üçüncüsü, Ankara Bilkent Otel'de yapıldı. Açılış konuşmasını yapan RTÜK Başkanı Dursun, seçim dönemi ihlallerinin önemli bir kısmını, siyasi reklamlar ve tek yanlı yayın konusuna ilişkin ihlaller oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Dursun, "Özellikle siyasal reklamlar ile ilgili ihlaller, şu iki hususta karşımıza çıkıyor. Birincisi, YSK tarafından yasaklanmış bir durum olan Türk bayrağının reklamalarda kullanılması durumunda, o reklama yer vermemek gerekiyor. İkincisi, dini ibarelerin reklamlarda kullanılmaması gerekiyor. Dolayısıyla dini ibarelerin ve Türk bayrağının yer aldığı reklamlara mesafeli durmamız ve bu konuda YSK’nın varsa yasaklama kararı, o kararı dikkate almamız gerekiyor. Önceki seçimlerden hareketle söyleyecek olursak, dini ibarelerin ve Türk bayrağının kullanıldığı birtakım reklamları YSK yayın durdurma kararı aldı. Yayını durdurma kararı alınması rağmen bazı medya hizmet sağlayıcıları yayınlarını sürdürdüler, dolayısıyla ihlal oluşturuyor. Ondan dolayı da bazı yayın kuruluşları, maalesef birtakım müeyyidelerle program durdurma kararı ile karşı karşıya kaldılar. Bunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum." dedi.

Önceki seçim dönemlerinde ihlal edilen temel kurallardan bir diğerinin de tarafsızlık olduğuna işaret eden Davut Dursun, şunları kaydetti: "Bu sanıldığı kadar kolay uygulanabilecek bir ilke olmamakla beraber asgari birtakım müşterekler oluşmuş bulunuyor. O sebeple sadece bir siyasi partinin mikrofonu ve ekranıymış gibi, bir siyasi partinin yayın organıymış gibi hareket etmenin, tarafsızlık ve tek yönlü yayın yapma ilkesi ile bağdaşmadığını takdir edersiniz. O sebeple adaylar ve partiler arasında belli bir fırsat eşitliğinin yaratılması, tarafsızlığın özellikle dikkate alınması, bilhassa programları sunanların siyasi partiler ve adaylar arasında taraf tutmaması gerekir. Tek yönlü sürekli yayın yapılması ihlal oluşturuyor. O nedenle de bu hususularda dikkatinizi çekmek işitiyorum." diye konuştu.

'RTÜK OLARAK MENUN OLMADIĞIMIZ NOKTALAR VAR'

Seçim döneminde seçim yasaklarının denetimi ve yaptırım uygulanan yetkisinin, YSK'den alınarak RTÜK'e verilmesi ile alakalı Meclis'te görüşülen torba kanuna da değinen Dursun, bu sistemin böyle işlemesinden memnun olmadıkları birtakım noktalar bulunduğunu söyledi: "Şu anda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan torba kanunda, YSK’nın seçim dönemi yayınları ile ilgili yetkilerinin sonlandırılması ve normal dönemlerde nasıl RTÜK, ihlalleri sonuçlandırıyorsa aynı yöntemle normal seçim dönemlerinde de RTÜK’ün bu yetkisinin devam etmesi yönünde bir torba kanun çalışması var. Bunun RTÜK tarafından hazırlanan bir metin olmadığını belirtmek istiyoruz ama kanun koyucu bir değişiklik yaptıktan sonra bizim ödevimiz, orada kanun koyucunun bize yüklediği ödevi yerine getirmektir. Sonuç olarak ne çıkar bilemiyorum, çıktıktan sonra eğer YSK’nın yetkisine 55/A ve 149/A maddesi sonlandırılır ve bu RTÜK’e verilir veya başka bir sistem geliştirilirse o konuda zaten siz medya hizmet sağlayıcılarını en hızlı şekilde bilgilendirir, o çerçevede görüş alışverişinde bulunuruz. RTÜK olarak bu sistemin böyle işlemesinden memnun olmadığımız birtakım noktalar var ama bu, uygulamayacağız anlamına gelmez. O sebeple bizim birtakım konulardaki üyelerin eleştirilerini saklı tutarak ifade etmek gerekir."