İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, ruhsatsız ekmek üreterek üyeleriyle haksız rekabete giren işletmelere göz açtırmayacaklarını söyledi. Belediyelerle yaptıkları görüşmeler sonucu ruhsatsız işletmelerin çoğunun mühürlenip kapatıldığını kaydeden Sırtı, "Mühürü söküp çalışanlar var. Bunlarla mücadelemizi de yargı yoluyla sürdüreceğiz." dedi.

Ruhsatsız ekmek üreten işletmelerin İzmirli fırıncılara büyük sıkıntılar yaşattığına dikkat çeken Oda Başkanı Sırtı, "Bir işletmenin ekmek üretebilmesi için GSM Ekmek Üretim Ruhsatı alması gerekiyor. Maalesef unlu mamul üreten pek çok işletme, GSM Ekmek Üretim Ruhsatı olmadan aynı işletmede ekmek de üretiyor. Bu da camiamızda haksız rekabet yaratıyor." dedi. Ruhsatsız üretenlerin ekmek kalitesini de düşürdüğünü belirten Sırtı, "Bu işletmelerde üretilen ekmekleri alanlar sokaklarda, cami önlerinde açıkta satıyor. Ekmek, patates veya domates değil ki hijyensiz ortamlarda satılsın. Bu ekmekler, doğrudan toplum sağlığını tehdit ediyor. Halkımız bu sağlıksız ekmekleri ailesine, çoluğuna çocuğuna yediriyor. Ayrıca küçük bir dükkan kiralayan, elektrik bağlatan herkes ekmek üretmeye kalkıyor. Öncelikle tüketici şuna dikkat etmeli, ucuza satılan ekmek ya gramajdan ya undan, yani kalitesinden ödün vermiştir ya da o işletmede çalışanların sigorta primleri, vergileri yatmıyordur. Tüketicilerimizden, ekmek alırken vatandaşlık bilinci içinde oda üyelerimizi tercih etmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Son 12 yılda ruhsatsız ekmek üretenlerin mantar gibi çoğaldığını kaydeden Fikri Sırtı, sözlerini şöyle sürdürdü: "2001 yılında oda başkanlığını bıraktığımızda ruhsatsız ekmek üreten işletme gibi bir sıkıntımız yoktu. Örneğin Buca’da 35 ruhsatlı fırınımız vardı. Geçen şubat ayında göreve geldiğimizde Buca’da 38 ruhsatlı, 65 ruhsatsız ekmek üreten işletmenin bulunduğunu tespit ettik. Ruhsatsız işletmelere karşı savaş açtık. Tüm ilçe belediye başkanlarımızı ziyaret ederek, tespit ettiğimiz ruhsatsız ekmek üreten unlu mamulcüleri bildirdik. Bunların bir kısmı kapandı veya mühürlendi. Mühürlendiği halde mühürü söküp çalışanlar var, bunlarla da hukuki mücadele başlatıyoruz. Üyemizin hakkını yasal ortamlarda arayıp camiamızda ikilik yaratan, üyelerimizin kazançlarıyla, mesleğimizin itibarıyla oynayanlara aman vermeyeceğiz."