Sakarya Karasu İlçesi İhsaniye mahallesi deniz dalgalarının tehdidi altında bulunuyor. Mahallede bulunan ve Karadeniz’de 2. Dünya Savaşında Rus çıkarmasına karşı yapılan bu tahkimatlarda (siperler) sular altında kaldı.

Son günlerde fırtına ve dev dalgalar sonucunda meydana gelen kıyı erozyonu İhsaniye Köyü için büyük tehlike oluşturuyor. Dalgalar sahil kenarındaki Ruslara karşı yapılan siperleri su altında bırakırken kıyıdaki konutlar tehdit altında bulunuyor.

İhsaniye Mahallesi Muhtarı Ömer Tutkun, deniz sularının yaklaşık 150 metre sahilin içine doğru girdiğini söyledi. Bu durumun tehdit oluşturduğunu ifade eden Tutkun, “Dalgalar, sahilin kumunu da içeriye doğru çekiyor, eğer deniz bir yol bulursa Allah muhafaza köyümüz sular altında kalabilir. Şu anda burada büyük bir risk var ve köyümüz her an sular altında kalabilir. Bir an önce önlem alınmalı. Deniz dalgaları kumu yardığı takdirde İhsaniye köyünü sular altına alır. İhsaniye köyü deniz seviyesinden daha düşük bir yer.” dedi.

Köy sakinlerinden Yakup Kara, yıllardır burada yaşadığını ve balıkçılık yaptığını belirterek, “Deniz haddinden fazla sahilimize gelmektedir. Tahminime göre 150 metreden fazla sahile kadar girmiş bulunuyor. Yetkililerimizin buraya gelip buranın halini görmesi gerekiyor. Yani kurtuluş savaşımızdan kalan askeri mevzilerimiz var onlar bile suların içinde kaldı. Hiçbir yetkili gelip burada bunları incelemede yapmıyorlar.” diye tepki gösterdi.

Köy sakini Hami Bakkal, 20 yıldır İhsaniye köyünde oturduğunu dile getirerek “Eğer böyle giderse önümüzdeki günlerde İhsaniye köyü ve karasu sular altında kalabilir. Yetkililerin bir an evvel bu işe el atmaları gerekmektedir.” diye konuştu.

Karasu Başkanı Mehmet İspiroğlu ise erozyonun olduğu yere giderek incelemelerde bulundu. İspiroğlu, son günlerde ilçenin çok yoğun yağış aldığını belirterek, “Gördüğünüz gibi bazı bölgelerde sel felaketleri var. İhsaniye mahallemizde deniz, 150 metre civarında kıyı erozyonuna sebep oldu. İkinci dünya savaşında Rus çıkarmasına karşı yapılan bu tahkimatlarda gördüğünüz gibi sular altında, DLH Genel Müdürlüğü ile istişare halindeyiz. Burası için bir proje hazırlamaktadır. Bende muhtar arkadaşımla birlikte kıyı hareketlerini her gün takip etmekteyiz. İnşallah Allah önümüzdeki günlerde burası için ve Sakarya nehri ağzı için Çalışmalar başlayacaktır.” dedi.